Agenda deputatului – decembrie 2020

 Perioada dificilă prin care trecem ne-a adus în situaţia în care principalele priorităţi ale întregii comunităţi se rezumă la domeniul sanitar. Cu toate acestea, nu trebuie uitate şi alte probleme cu care se confruntă societatea românească, unele dintre ele foarte presante şi din ce în ce mai greu de suportat. 

ACTUALIZAREA MATERIEI PENTRU EXAMENUL DE REZIDENŢIAT

Situaţia alarmantă cu care ne confruntăm ne obligă să acţionăm cu atenţie şi să creştem gradul de precauţie, indiferent de domeniul în care activăm. Vedem din ce în ce mai multe cazuri, în care unităţile medicale duc lipsă de personal. O posibilă ieşire din această situaţie ar fi cooptarea de noi medici din rândul studenţilor care îşi finalizează studiile în domeniul medical.

Din păcate, mulţi dintre studenţii care ar putea reprezenta o gură de aer pentru sistemul sanitar românesc sunt descurajaţi de modul în care este gestionat examenul de rezidenţiat, mai exact de faptul că bibliografia pentru acest tip de examen se schimbă de la un an la altul. Volumul mare de informaţii care trebuie procesat face ca o bună parte dintre studenţi să înceapă pregătirea încă din ultimii ani de studiu, astfel că schimbarea materiei cu un an înainte de examen generează nemulţumiri în rândul acestora, iar lipsa de predictibilitate creează un amalgam de stări, care îi demotivează pe studenţi.

În întrebarea scrisă adresată ministrului Sănătăţii, domnului Nelu Tătaru, deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi solicită informaţii privind stadiul în care se află noile manuale de pregătire pentru examenul de rezidenţiat şi întreabă dacă a fost luată în considerare posibilitatea ca materia actualizată să fie obligatorie doar la examenul de rezidenţiat din anul 2022.

DISTRIBUIREA DOZELOR DE VACCIN ANTIGRIPAL

Evoluţia virusului gripal, care, anual, face victime în rândul românilor, reprezintă un subiect căruia merită să îi acordăm o atenţie sporită, mai ales în contextul pandemiei de Covid-19. În acest an, Ministerul Sănătăţii a anunţat achiziţionarea a 3 milioane de doze de vaccin gripal. Este un lucru lăudabil, mai ales că această cantitate este dublă faţă de cea procurată anul trecut. Cu toate acestea, apar probleme legate de distribuirea dozelor de vaccin, iar, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, până la data de 11.10.2020 au fost vaccinate doar 146.537 de persoane din grupele de risc.

Numărul mic de persoane vaccinate se datorează şi lipsei acestui vaccin din farmacii sau din cabinetele medicilor de familie. Ar fi păcat ca acest lucru să se întâmple în situaţia în care avem achiziţionate deja dozele de vaccin, afirmă deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi într-o altă întrebare scrisă, adresată ministrului Sănătăţii, în care solicită clarificări privind atât procedura de distribuire a vaccinului antigripal către unităţile medicale şi farmacii, cât şi criteriile pe baza cărora se stabileşte numărul de doze pe care fiecare unitate medicală îl primeşte.

PIERDERI ALE REŢELEI DE APĂ DIN COMUNA TÂRNOVA, JUDEŢUL ARAD

Eforturile depuse de autorităţile centrale şi locale privind creşterea bunăstării cetăţenilor, în special în mediul rural, au început să dea rezultate, în ultimii ani, foarte multe localităţi rurale trecând printr-un proces de modernizare accelerată.

Comuna Târnova din judeţul Arad, în care trăiesc şi etnici ucraineni, este un exemplu de localitate în care au fost realizate investiţii pentru creşterea gradului de bunăstare al cetăţenilor. O mare parte a gospodăriilor acestei comune a fost racordată la reţeaua de apă realizată recent, aceasta urmând a fi extinsă, astfel încât apa potabilă să ajungă în curţile tuturor locuitorilor comunei.

Din păcate, ceea ce trebuia să fie un lucru benefic pentru cetăţeni s-a transformat într-un motiv de nemulţumire, conducta de apă prezentând anumite defecţiuni. Lunar, sunt înregistrate pierderi importante de apă, iar costul mare al acestora este suportat de către localnici.

În acest sens, domnul Nicolae Miroslav Petreţchi i-a adresat o întrebare scrisă ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, domnului Ion Ştefan, în care insistă asupra necesităţii luării unor măsuri concrete, privind rezolvarea situaţiei prezentate mai sus.

LIPSA SEMNALULUI DE TELEFONIE MOBILĂ ŞI INTERNET ÎN LOCALITATEA TÂRNOVA, JUDEŢUL ARAD

O altă problemă foarte apăsătoare şi stringentă în actualul context pandemic, când internetul a devenit o necesitate în viaţa noastră de zi cu zi, o reprezintă calitatea serviciilor de voce mobile şi internet. Astfel de probleme regăsim în mai multe regiuni din România, iar situaţia în sine este paradoxală, România aflându-se pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte viteza internetului, dar, din păcate, la capitolul acoperire a semnalului de telefonie mobilă şi servicii prestate de către operatorii din domeniu a rămas în urmă.

Un exemplu în acest sens este situaţia cu care se confruntă locuitorii comunei Târnova, judeţul Arad, care, deşi plătesc serviciile unor operatori de telefonie mobilă, nu se pot bucura de acestea, semnalul de telefonie şi internet fiind deficitar. Problema respectivă trebuie rezolvată cât mai repede, inclusiv pentru a facilita desfăşurarea cursurilor online, susţine Nicolae Miroslav Petreţchi, în scrisoarea adresată preşedintelui ANCOM, Vlad Stoica, căruia i-a solicitat informaţii privind măsurile care pot fi întreprinse pentru a soluţiona problema cu care se confruntă locuitorii comunei Târnova, judeţul Arad.

DESELE ÎNTRERUPERI ALE CURENTULUI ELECTRIC ÎN LOCALITĂŢI DIN JUDEŢELE ARAD, MARAMUREŞ ŞI SUCEAVA

În această perioadă de criză sanitară, consumul de energie fie ea electrică, fie termică sau de gaze naturale, a crescut ca urmare a restricţiilor impuse de autorităţi, motiv pentru care asistăm la tot mai dese întreruperi în furnizarea acestor servicii, în special în anumite zone ale ţării, cum ar fi comuna Târnova, judeţul Arad, zona Văii Ruscova, judeţul Maramureş şi în regiunile montane din judeţul Suceava.

Locuitorii acestor localităţi sunt nemulţumiţi de serviciile prestate de operatorul principal de energie electrică, fiind nevoiţi să suporte desele căderi de curent, chiar de câteva zeci de ori într-o singură zi. Aceste întreruperi în furnizarea de energie electrică, pe lângă deteriorarea aparatelor electrocasnice, fac imposibilă până şi încălzirea locuinţelor, afectează societăţile comerciale, angajaţii şi chiar elevii, care nu pot participa la cursurile desfăşurate, în prezent, în regim online.
Prin urmare, deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi îi solicită preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, domnului Dumitru Chiriţă, luarea unor măsuri pentru remedierea situaţiei, cât mai curând posibil.

Cititi in continuare…

Agenda deputatului – august 2020

Agenda deputatului – august 2020

 În această perioadă, dificilă pentru noi toți, generată de pandemia Covid-19, deputatul NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI...

Agenda deputatului – iulie 2020

Agenda deputatului – iulie 2020

 În cadrul activității sale parlamentare, pe parcursul lunii care precedă încheierea primei sesiuni parlamentare din...

Share This