Agenda deputatului – iulie 2020

 În cadrul activității sale parlamentare, pe parcursul lunii care precedă încheierea primei sesiuni parlamentare din acest an, Deputatul NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI a supus atenției membrilor Guvernului României o serie de probleme din diferite domenii, a căror rezolvare necesită soluţii rapide și viabile, și, de asemenea, a primit răspunsuri la câteva îndrebari scrise, formulate anterior. 

SITUAȚIA PAROHIILOR UCRAINENE DIN ROMÂNIA ÎN CONTEXTUL CRIZEI COVID-19

Închiderea bisericilor din cauza pandemiei de coronavirus a redus drastic veniturile parohiilor ucrainene din România, iar în acest context, pentru multe dintre acestea, proiectele derulate prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, reprezintă „o gură de aer”, oferindu-le posibilitatea să răspundă, în siguranță, nevoilor cetățenilor, susține deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi în întrebarea scrisă, adresată secretarului de stat pentru culte, domnul Victor Opaschi.

”Parohiile ucrainene, precum Parohia Nașterea Maicii Domnului’ din com. Rona de Sus, Mănăstirea ortodoxă ucraineană ’Adormirea Maicii Domnului’ din com. Rona de Sus, Parohia ’Înălțarea Sf. Cruci’ din mun. Sighetu Marmației, au depuse mai multe proiecte pentru reabilitarea lăcașurilor de cult, acestea fiind tot mai greu de întreținut în aceste vremuri zbuciumate, asigurând cu greu un mediu propice desfășurării activităților religioase și, totodată, neputând fi susținute de administrațiile publice locale, ca urmare a luptei împotriva SARS-COV 2. Având în vedere cele de mai sus, Stimate Domnule Secretar de stat, vă rog să-mi precizați:

  • Care este dinamica dosarelor de finanțare depuse de parohiile ucrainene?
  • Care este situația posturilor neclericale solicitate de parohiile ucrainene?”

СONDUCTA DE TRANSPORT GAZE NATURALE SIGHETU MARMAȚIEI-VIȘEU DE SUS-BORȘA

În scrisoarea adresată Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Ion Ștefan, domnul Nicolae Miroslav Petrețchi a solicitat răspuns la următoarele întrebări: Când va fi demarat, efectiv, proiectul de investiții ”Conductă de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației – Borșa, jud. Maramureș, ce valoare are proiectul și care este termenul de finalizare?

”Maramureșul istoric, zonă de interes turistic național, se confruntă de foarte mult timp cu lipsa conductelor de alimentare cu gaze naturale, ceea ce ridică foarte mult costurile de încălzire a locuințelor. Alimentarea cu gaze a acestei regiuni ar veni în sprijinul cetățenilor asigurând un standard european de viată și ar atrage investitori, ceea ce va crea noi locuri de muncă, ajutând la dezvoltarea economică a județului, inclusiv prin stimularea de afaceri conexe,” – susține deputatul.

DESPĂGUBIRI PENTRU AGRICULTORII AFECTAȚI DE SECETĂ

Recent, informam cititorii despre întrebarea scrisă, adresată de dl deputat Nicolae Miroslav Petrețchi ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale Nechita-Adrian Oros, cu privire la necesitatea elaborării unui plan național privind prevenirea și combaterea efectelor fenomenelor meteorologice, precum seceta, care produc pagube serioase agricultorilor. În răspunsul remis, ministrul de resort vorbește despre acțiuni concrete de gestionare a situației de urgență generată de secetă, respectiv constituirea și operaționalizarea managementului instituțional. Redăm, mai jos, un fragment din scrisoare.

”Potrivit Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgentă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, termenul limită pentru constatarea și evaluarea pagubelor la culturile agricole înființate în toamna anului 2019, a fost 15 iunie. Începând cu această dată, la Centrul operativ pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), se primesc și se centralizează rapoartele de sinteză cu evaluarea pagubelor la culturile agricole înființate  în toamna anului 2019. (…) Cu privire la compensarea fermierilor pentru pagubele suferite, se are în vedere instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectați de seceta pedologică manifestată in perioada septembrie 2019 aprilie 2020. Resursele financiare necesare acordării de despăgubiri se vor asigura de la bugetul de stat, iar fermierii afectați de secetă vor primi sume forfetare care vor compensa pierderile suferite și vor asigura resurse financiare pentru finanțarea lucrărilor agricole viitoare.”

PROBLEMA DEFRISARILOR ILEGALE

Tot de curând, vă aduceam la cunoștință semnalul de alarma tras de deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi pe fondul nivelului alarmant al tăierilor ilegale de păduri în ultima perioadă, semnalate atât în zona comunei Poienile de Sub Munte, cât și în alte localități maramureșene, în scrisoarea adresată ministrului Mediului, Costel Alexe.

Din răspunsul primit de la ministrul de resort reținem următoarele pasaje:

”În baza Protocolului pe care instituția noastră îl are încheiat cu STS, se lucrează la îmbunătățirea sistemului actual SUMAL, prin adăugare de noi module/funcționalități, precum traseul în timp real al unui transport de materiale lemnoase, evidențierea în format GIS a amenajamentelor silvice, centralizarea contravențiilor silvice, crearea unei platforme web cu posibilitatea de încărcare imagini tip ortofotoplan, imagini satelitare, etc. În prezent, aceste noi funcționalități au intrat în perioada de teste, urmând ca după această etapă să intre în perioada de producție.

Totodată, ca urmare a colaborării cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, a fost creată posibilitatea ca orice cetățean care observă în trafic un transport de material  lemnos să poată verifica legalitatea acestuia prin apelarea numărului de urgență 112 (o statistică a apeluri lor se poate consulta accesând site-ul www.112.ro secțiunea ”informare publică ”) .

(…) În cadrul vizitei de lucru efectuată in județul Maramureş, unde a fost identificată una din cele mai mari fraude rezultate in urma tăierilor ilegale de arbori din România, s-a transmis un avertisment public și categoric privind toleranța zero a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură față de astfel de fapte, celor care taie, fură sau transportă ilegal lemn. ”

SUSȚINEREA PRODUCĂTORILOR AUTOHTONI PRIVIND FABRICAREA MATERIALELOR DE PROTECȚIE

O altă problemă, ridicată de domnul deputat Nicolae Miroslav Petrețchi, a fost cea legată de susținerea producătorilor autohtoni privind fabricarea materialelor de protecție în actualul context pandemic. În scrisoarea adresată ministrului economiei, Virgil Popescu, deputatul UUR subliniase necesitatea susținerii antreprenorilor locali, care vor să producă echipamente medicale de protecție.

În răspunsul său la această interpelare scrisă, Virgil Popescu a vorbit despre crearea portalului www.immirivest.ro, unde toți aplicanții beneficiază de șanse egale de a se înscrie în programul IMM INVEST ROMANIA, valabil până la sfârșitul acestui an, plafonul alocat fiind de 15 miliarde de lei.

”Totodată, vă comunicăm faptul că, în funcție de evoluția evenimentelor, a persoanelor afectate de criza Covid-19, precum și a nevoilor reclamate de către mediul de afaceri, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri va lua măsurile ce se impun pentru a veni în sprijinul antreprenorilor și pentru a reduce efectele crizei,” – se arată în scrisoare.

TESTAREA PENTRU COVID-19 A PACIENȚILOR ONCOLOGICI

Într-o întrebare scrisă, pe care a adresat-o ministrului sănătății Nelu Tătaru, Nicolae Miroslav Petrețchi a ridicat problema testării pentru Covid-19 a pacienților oncologici asimptomatici, care urmează tratament chimioterapic.

”Aceștia trebuie să se prezinte, de la câteva sute de kilometri distanță, la unitatea oncologică care face tratamentul, cu o zi înainte de ședințele de chimioterapie, radioterapie sau imunoterapie pentru a face testul COVID-19, după care să se întoarcă la domiciliu (fiind cunoscută situația hotelurilor sau a pensiunilor din aceasta perioadă), iar a doua zi revin la tratament, parcurgând aceeași kilometri.

Pentru acești pacienți a căror stare este, de obicei, una gravă, testul este valabil doar în următoarele cazuri: – să fie făcut cu maxim 48 de ore înainte de tratament; testarea să se realizeze prin recoltarea probelor din secrețiile nazale și/sau faringiene, testele mai vechi de 48 ore sau cele sanguine nefiind valabile.

Pe lângă toate acestea, pacienții oncologici care urmează un tratament sunt internați pentru o  zi, deși ei stau în spitale maxim 3-4 ore, iar tratamentul îl realizează în sesiuni separate de restul pacienților.

Care este motivul pentru care pacienții oncologici sunt testați în astfel de condiții, cu toate că sunt tratați în sesiuni separate de restul pacienților, ceea ce face ca distanțarea socială să fie greu de respectat? Există posibilitatea ca, măcar în timpul pandemiei, testarea și ședințele de tratament să fie realizate în aceeași zi? – întreabă domnul deputat.

DEZVOLTAREA MEDIULUI ANTREPRENORIAL ÎN ZONELE RURALE ALE ROMÂNIEI

”În actualul context social și economic sunt necesare mai multe măsuri pentru relansarea economiei românești, afectate de pandemia COVID-19, însă nu trebuie să uităm nici de impulsionarea creării de noi afaceri, situația actuală oferind oportunitatea dezvoltării unui mediu antreprenorial în zonele rurale ale României”, afirmă Nicolae Miroslav Petrețchi în întrebarea scrisă adresată Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil-Daniel Popescu. O abordare corectă a politicilor economice poate duce la valorificarea potențialului antreprenorial rural, care este în stare să aducă beneficii de natură economică, socială și instituțională, ceea ce poate dezvolta acest sector și reduce migrația românilor în afara țării, îmbunătățind, în același timp, furnizarea serviciilor locale și reducând rata șomajului, mai menționează deputatul. 

”Principala problemă în acest sens, constă în lipsa unui program unic axat pe dezvoltarea spiritului antreprenorial al cetățenilor din mediul rural, care, corelat cu o înțelegere deficitară a programelor de sprijinire a antreprenorilor, duce la un număr scăzut de antreprenori în mediul rural sau la concentrarea acestora în domeniul agriculturii.

Programele precum Start Up Nation, întreprinse de Ministerul pe care îl conduceți, reprezintă o șansă pentru antreprenori, însă și în acest caz rata de accesare a fondurilor oferite prin respectivul program în mediul rural este foarte mică, aceasta reprezentând în anul 2017 doar 25,8% (conform datelor oferite de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri).

Având în vedere cele de mai sus, stimate Domnule Ministru, vă rog să-mi comunicați dacă Ministerul pe care îl conduceți va întreprinde măsuri pentru creșterea numărul de întreprinderi în mediul rural, încurajând cetățenii din aceste zone să acceseze fonduri în cadrul programelor de sprijin întreprinse de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri?”

MĂSURILE FISCALE PRIVIND STIMULAREA RELOCĂRII UNOR PRODUCȚII

În ultima perioadă, tot mai multe mari companii vorbesc despre necesitatea relocării unor capacități de producție din Asia în Europa Centrală şi de Est, iar România nu trebuie să rateze această oportunitate, este de părere Nicolae Miroslav Petrețchi, care, în scrisoarea adresată domnului Florin Cîțu, a solicitat informații cu privire la eventuale măsuri fiscale privind stimularea relocării unor producții în țara noastră, elaborate de Ministerul Finanțelor Publice, ce ar putea deschide noi posibilități de dezvoltare a județelor din nordul țării.

SITUAȚIA SOCIETĂȚII ROMÂNE DE RADIODIFUZIUNE DUPĂ STAREA DE URGENȚĂ

Mediul informațional abundă de ştiri false, iar radioul public rămâne, inclusiv în timpul stării de alertă, una dintre puținele surse sigure de informare pentru cetățenii români din țară și din străinătate, înregistrând audiențe zilnice de peste 4 milioane de oameni, combătând cu succes abundența de știri false legate de SARS-COV 2, subliniază deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi în întrebarea scrisă, adresată Prim-ministrului României Ludovic Orban, din care redăm următorul fragment:

”Tot mai multe state utilizează radioul și televiziunea publică ca pe singura sursă sigură de informare, mai ales datorită faptului că undele scurte și cele medii sunt capabile să ajungă în orice locație de pe pământ, fiind utilizate în timpul situațiilor de urgență, când televiziunea sau Internetul nu sunt sigure, cel din urmă suferind întreruperi majore, mai ales în situația actuală.

De asemenea, sunt convins că sunteți la curent cu problemele financiare cu care se confruntă SRR, precum cea de anul trecut, când, ca urmare a dificultăților financiare, Consiliul de Administrație al SRR a fost nevoit să solicite suplimentarea bugetului instituției din fondul de rezervă pentru achitarea datoriilor către SNR sau situația de anul acesta, când în plină stare de urgență, a fost înaintată CA propunerea de tăiere a emisiilor pe unde scurte şi medii.

După cum am menționat mai sus, undele scurte reprezintă o resursă strategică a statului român, deoarece pot fi folosite pentru comunicarea mesajelor statului către cetățeni în timp de crize sau calamități, încadrându-se exact în situația în care ne aflăm astăzi, iar  internetul nu este un mediu sigur, multe state restricționând adesea internetul, mediul online abundând în ştiri false şi dezinformări.

Cunoscând deschiderea dumneavoastră și pentru a nu se repeta situația din anii trecuți, Stimate Domnule Prim-Ministru, Vă rog să-mi comunicați, în scris, dacă Guvernul condus de Domnia Voastră a prevăzut măsuri pentru ca situațiile precum cele enumerate mai sus să nu se repete și anul acesta?”

Cititi in continuare…

Share This