Agenda deputatului – februarie 2021

SITUAȚIA REDUCERII CLASELOR DE LICEU CU PREDARE ÎN LIMBA UCRAINEANĂ ÎN JUDEȚELE SUCEAVA ȘI MARAMUREȘ

Perioada dificilă prin care trecem cu toții ne pune la încercare unitatea și identitatea ca grup social, iar măsurile de distanțare fizică și imposibilitatea întrunirilor afectează în special grupurile mai vulnerabile. În aceste momente, educația, fie ea online, fie în format fizic, este crucială, cu precădere în rândul etnicilor aparținând minorităților naționale.
Accesul la educația în limba maternă a elevilor aparținând minorităților naționale, mai ales în actualul context pandemic, rămâne unul dintre obiectivele prioritare ale lui Nicolae Miroslav Petrețchi în calitate de parlamentar și președinte al Uniunii Ucrainenilor din România.

Educația în limba ucraineană, la nivel liceal, se realizează în trei unități de învățământ: Liceul Pedagogic ”Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației, jud. Maramureș, Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” din Siret, jud. Suceava și Colegiul Național ”Iulia Hașdeu” din Lugoj, jud. Timiș. Primele două se confruntă în prezent cu o încercare de reducere a drepturilor educaționale ale elevilor care studiază în limba maternă, prin reducerea numărului de clase cu predare în limba ucraineană. Dacă aceste planuri se vor materializa, mai mulți elevi din județele Maramureș, Satu Mare, Suceava și Botoșani nu vor mai putea să studieze în limba maternă ucraineană la nivel liceal, cu consecințe grave pentru învățământul universitar în limba ucraineană.

Având în vedere cele de mai sus, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a cerut explicații ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, cu privire la motivele care stau la baza acestor atitudini cu impact negativ asupra educației în limba ucraineană.

POSTURI DE ADMINISTRATOR DE PATRIMONIU ȘI BIBLIOTECAR PENTRU LICEUL PEDAGOGIC „TARAS ȘEVCENKO” DIN SIGHETU MARMAȚIEI

În prezent, Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko” cu predare în limba ucraineană, din Sighetu Marmației, are nevoie urgentă de un administrator de patrimoniu, care să gestioneze baza materială a unității de învățământ și să realizeze recepția bunurilor, a serviciilor sau a lucrărilor, și de un bibliotecar, atât de necesar în educarea tinerei generații.
Conducerea liceului a adresat o solicitare oficială IȘJ Maramureș în vederea obținerii unei norme de administrator de patrimoniu și 0,5 norme de bibliotecar școlar. Din păcate, printr-o decizie a IȘJ Maramureș, acestui liceu, atât de important pentru educația comunității ucrainene din județul Maramureș și nu numai, nu i-au fost aprobate cele două posturi solicitate. Mai mult decât atât, decizia IȘJ Maramureș nu a fost explicată, ea fiind dată în cadrul unui centralizator al posturilor solicitate de unitățile școlare din județ.

În aceste condiții, reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României a adresat ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, rugămintea de a prezenta motivele ce au dus la respingerea solicitării Liceului Pedagogic „Taras Șevcenko”.

STADIUL ACTUAL AL OBIECTIVELOR DE INVESTIŢII DERULATE DE CĂTRE UAT RONA DE SUS, JUD. MARAMUREŞ

 Comuna Rona de Sus din județul Maramureș se regăsește în rândul localităților ce dispun de o infrastructură rutieră subdezvoltată, iar lucrările de modernizare sau dezvoltare a infrastructurii locale, unele dintre ele demarate încă din 2017, sunt de proastă calitate și mult întârziate.

Pe site-ul Primăriei Rona de Sus există un raport în care se stipulează faptul că, în anul 2017, au fost demarate lucrările de modernizare a infrastructurii rutiere locale, în valoare de un milion de euro, bani proveniți din fonduri europene, însă fără alte detalii, neexistând niciun fel de informații de interes public cu privire la derularea respectivelor lucrări. Au fost asfaltate doar porțiuni de drum, iar la scurt timp și-au făcut apariția gropile, denivelările și fisurile în asfaltul proaspăt turnat. Multe alte lucrări au rămas nefinalizate, stagnând luni sau chiar ani de zile.

Drept urmare, într-o întrebare scrisă, domnul Petrețchi a cerut ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, explicații și informații privind stadiul actual al lucrărilor.

STADIUL LUCRĂRILOR DEMARATE PRIN PROGRAMULUI NAȚIONAL DE DEZVOLTARE LOCALA PNDL 2 ÎN COMUNA RONA DE SUS, JUDEȚUL MARAMUREȘ

Comuna Rona de Sus din județul Maramureș se numără printre acele localități ale țării, care au beneficiat de ajutor financiar în vederea dezvoltării, atât în urma PNDL 1, cât și a PNDL 2. Însă localnicii se plâng de lucrările de proastă calitate executate sau lăsate de izbeliște.
Este vorba despre reabilitarea rețelei de alimentare cu apă și de extindere a rețelei de canalizare în Rona de Sus, cele de reabilitare și modernizare a școlii din această localitate maramureșeană, precum și pentru reabilitarea a două poduri din comună.

Prin urmare, domnul Petrețchi solicită ministrului dezvoltării regionale și administrației publice, Cseke Attila, măsuri adecvate în regim de urgență.

SITUAȚIA SOCIETĂȚII ROMÂNE DE RADIODIFUZIUNE

În timpul stării de urgență, respectiv alertă, radioul public rămâne una dintre puținele surse sigure de informare pentru cetățenii români, reușind să combată cu succes abundența de știri false și, astfel, înregistrând audiențe de aproximativ 30%.

Cu toate acestea, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Cadrul Camerei Deputaților, Nicolae Miroslav Petrețchi este la curent cu problemele cu care se confruntă SRR, în special cele financiare, propunând, în acest sens, mai multe soluții pentru remedierea lor.

De aceea, pentru a evita dificultățile financiare, parlamentarul a solicitat prim-ministrului României, Florin Cîțu, soluții sustenabile pentru funcționarea în bune condiții a postului public de radio, care rămâne o sursă credibilă de informare, fiind ascultat zilnic de peste 4,5 milioane persoane, reprezentând aproximativ o treime din totalul ascultătorilor de radio din România.

DEFICITUL ASISTENȚEI MEDICALE DIN ZONELE RURALE

Lipsa medicilor de familie în zonele rurale este o problemă stringentă cu care ne confruntăm de mai mulți ani. În calitate de reprezentant al minorității ucrainene în Parlamentul României, domnul Nicolae Miroslav Petrețchi a întreprins, de-a lungul timpului, numeroase demersuri la Ministerul Sănătății pentru asigurarea accesului la asistență medicală persoanelor din mediul rural. Din păcate, multe localități cu populație preponderent ucraineană din județele Maramureș, Suceava, Tulcea și Botoșani rămân în continuare fără servicii medicale, ceea ce conduce la degradarea stării de sănătate a oamenilor, greutăți în programarea pentru vaccinarea anti-COVID și nu numai.
Și mai îngrijorător este faptul că numărul de localități (comune), care nu dispun de medic de familie, este în creștere față de anii precedenți, situația fiind și mai gravă dacă ne raportăm la numărul de cetățeni care nu sunt înscriși la niciun medic de familie.

Această lipsă a medicilor de familie generează degradarea stării de sănătate a cetățenilor din zonele în care acești medici lipsesc, apariția reticenței cu privire la campaniile de vaccinare, efecte negative putând fi observate și în alte domenii de importanță majoră. Spre exemplu, în cadrul alegerile locale și parlamentare din anul 2020, în localitățile fără medic de familie, cetățenii nu au avut acces la urna mobilă, neavând cine să elibereze adeverințele medicale care să ateste că persoanele bolnave nu se pot deplasa la secțiile de votare.

Având în vedere cele menționate mai sus, deputatul UUR a solicitat ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, soluții punctuale pentru rezolvarea acestei probleme.

SITUAȚIA DEPOZITĂRII DEȘEURILOR PENTRU LOCUITORII MARAMUREȘULUI ISTORIC

După ce groapa de gunoi din Sighetu Marmației a fost închisă, în urma unei decizii definitive a Curții de apel Cluj, timp de aproape o lună municipiul a fost sufocat de gunoaie. Deși în prezent acestea sunt ridicate și transportate provizoriu la depozite ecologice din județele Bihor și Satu Mare, municipiul Sighetu Marmației are nevoie de o soluție durabilă pentru colectarea si depozitarea deșeurilor. În acest sens, Nicolae Miroslav Petrețchi a solicitat ajutorul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, cu privire la această situație, care afectează nu doar Sighetul, ci întreg Maramureșul istoric.

Cititi in continuare…

Agenda deputatului – august 2020

Agenda deputatului – august 2020

 În această perioadă, dificilă pentru noi toți, generată de pandemia Covid-19, deputatul NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI...

Share This