Declarație politică cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne

Cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne, Nicolae-Miroslav Petrețchi a subliniat de la tribuna Parlamentului, că limba maternă este unul dintre pilonii centrali ai unui popor, având un rol definitoriu în menținerea şi promovarea valorilor sociale şi culturale.

Deputatul a spus, că protecția drepturilor și libertăților persoanelor aparținând minorităților naționale face parte integrantă din protecția internaționala a drepturilor omului, și, ca atare, constituie un domeniu de cooperare internațională, fiind primul instrument multilateral cu forță juridică destinat minorităților naționale, iar România este primul stat care a ratificat Convenția cadru privind protecția minorităților naționale.

Astăzi, conservarea şi promovarea limbii, tradițiilor și a culturii persoanelor aparținând minorităților naționale, precum și posibilitatea utilizării limbii materne în  diverse situații, de la relația cu autoritățile administrației publice locale și până la comunicarea interpersonală, contribuie la menținerea unui climat de pace şi stabilitate, reprezentând exemple de bune practici pentru multe alte state de pe continentul european, – a afirmat Nicolae-Miroslav Petrețchi.

Reprezentantul ucrainenilor în Camera Deputaților a mai spus că ”din păcate, războiul din Ucraina ne-a arătat că trebuie să rămânem vigilenți la discursurile extremiste care, tocmai în această perioadă, încearcă să influențeze negativ inclusiv factorul etno-lingvistic, care este esențial în existența conștiinței naționale. Trebuie să acționăm ferm pentru a preveni orice încercare de folosire cu rea-credință a factorului lingvistic și de transformare a acestuia într-un instrument de dezbinare socială”.

Referitor la minoritatea ucraineană, parlamentarul a subliniat că Uniunea Ucrainenilor din România are un rol fundamental în promovarea şi conservarea limbii, inclusiv prin demararea unor acțiuni menite să consolideze învățământul în limba maternă, ca element identitar esențial pentru comunitatea ucraineană din țara noastră.  

Nicolae-Miroslav Petrețchi i-a felicitat pe toți cei care sărbătoresc această zi importantă și care depun eforturi pentru promovarea limbii în care strămoșii noștri au construit idealuri naționale, amintindu-ne că multilingvismul şi multiculturalitatea unesc popoarele.

Cititi in continuare…

Share This