Întâlnire de lucru cu președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan

Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a avut vineri, 23 iulie, o întâlnire de lucru cu președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, prilej cu care au fost discutate mai multe aspecte de interes pentru comunitatea ucraineană din județul Maramureș. Nicolae Miroslav Petrețchi a fost însoțit de președinte UUR Maramureș, Miroslav Petrețchi, președinte UUR Remeți, Vasile Pasenciuc și de consilierul local UUR al comunei Bistra, Alexandru Mocernac.

Principala temă de discuție a fost asigurarea bunei funcționări a Liceului pedagogic ”Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației, singura unitate de învățământ din România cu predare integrală în limba ucraineană. Au fost trecute în revistă problemele cu care se confruntă liceul: starea deplorabilă a clădirii (găuri în tavan, tencuială căzută), situația juridică a imobilului în care funcționează liceul, cheltuielile mari de întreținere. Astfel delegația UUR a solicitat alocarea unui ajutor în valoare de 100.000 lei pentru efectuarea unor reparații urgente la această unitate de învățământ, astfel încât lucrările să fie realizate până la începerea noului an școlar.

Președintele Consiliului Județean Maramureș a promis alocarea de fonduri prin intermediul UAT Sighetu Marmației, către Liceul Pedagogic ”Taras Șevcenko”, până la sfârșitul lunii iulie sau cel târziu la începutul lui august. De asemenea, Ionel Bognan a subliniat necesitatea soluționării situației juridice a imobilului în care funcționează liceul, pentru a permite autorităților județene și locale să efectueze lucrările de întreținere stringente.

Președintele UUR a abordat, de asemenea, situația bisericilor din subordinea Vicariatului Ortodox Ucrainean din România cu sediul la Sighetu Marmației. Astfel a fost prezentată situația din unele parohii, care nu au toată infrastructura necesară pentru a desfășura activitățile liturgice, în deplină siguranță pentru enoriași, având nevoie de fonduri suplimentare. De asemenea, în unele parohi preoții doresc să înființeze așezăminte social-filantropice, dar astfel de proiecte nu pot fi finanțate de Secretariatul de Stat pentru Culte.

În acest sens, reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României a cerut sprijinul Consiliului Județean, Maramureș, ce poate fi acordat prin intermediul Vicariatului Ortodox Ucrainean, pentru a evita politizarea acestui subiect. Ionel Bogdan a declarant că Vicariatul Ucrainean Ortodox are tot sprijinul Consiliului Județean Maramureș, care are un fond de 1 milion de lei pentru susținerea bisericilor, iar această sumă va fi repartizată tuturor parohiilor din județ.

Președintele UUR Nicolae Miroslav Petrețchi a prezentat mai multe proiecte ce urmează a fi derulate în acest an și a propus stabilirea unei colaborări pentru o mai bună desfășurare a acestora. Ionel Bogdan a acceptat această propunere, urmând ca detaliile să fie stabilite ulterior.

S-au discutat și aspecte referitoare la starea drumurilor județene din localitățile cu populație ucraineană, situația capelei construite de parohia Remeți, precum și soluții posibile de remediere a problemelor semnalate.

Cititi in continuare…

Share This