Întrebare scrisă, adresată ministrului Finanțelor, Marcel-Ioan Boloș

Extinderea rețelei de electricitate din comuna Rona de Sus, județul Maramureș, este unul dintre obiectivele pentru care deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a luptat și a obținut aprobare prin amendamentele la legea Bugetului de stat pe care le-a depus în Parlament și a cărei concretizare o așteaptă în perioada imediat următoare.

La acest obiectiv se adaugă lucrările de apărare împotriva inundațiilor pe cursul de apă al râului Cvașnița și construcția unei săli de sport în comuna Remeți, ambele în județul Maramureș, și reabilitarea drumului comunal 86A din localitatea Izvoarele Sucevei, acestea fiind, de asemenea, deziderate pentru finanțarea cărora am primit sprijin parlamentar.

De altfel, în unele cazuri deja urmează să fie semnate contractele pentru începerea lucrărilor amintite anterior. Nicolae Miroslav Petrețchi așteaptă cu interes nu numai startul, dar și derularea și finalizarea acestor obiective care vor reprezenta, în mod cert, un proces de creștere al calității vieții comunităților ucrainene cărora li se adresează.

Elaborarea, dezbaterea și aprobarea bugetului de stat este un proces extrem de complex, de care depinde finanțarea administrațiilor publice locale, regionale și centrale, dar mai ales dezvoltarea comunităților, așadar deputatul s-a adresat în scris ministrului Finanțelor, Marcel-Ioan Boloș.

Conform Regulamentului Camerei Deputaților, Nicolae Miroslav Petrețchi i-a solicitat ministrului să-i comunice dacă au fost virate sumele aprobate prin amendamentele depuse la Bugetul de stat pentru cele patru obiective enumerate anterior, răspuns care poate conferi predictibilitate comunităților ucrainene beneficiare.

Acesta i-a expus ministrului că există cazuri în care autoritățile locale nici nu au cunoștință despre stadiul finanțării acestor proiecte, existând riscul ca respectivele fonduri prevăzute în Legea bugetului de stat să fie pierdute, situație pe care eu o tratez cu vigilență.

În cazul minorităților naționale, amendamentele aduse de reprezentanții acestora în Parlamentul României reprezintă principala șansă prin care ele reușesc să obțină surse de venit, care să le permită acoperirea co-finanțării în cadrul proiectelor europene și/sau plata investițiilor necesare în comunitățile acestora, în vederea demarării de investiții care să crească bunăstarea cetățenilor.

Pentru că, deseori, finanțarea care ar trebui să ajungă la comunitățile minorităților naționale, în urma amendamentelor depuse la Bugetul de stat întârzie, îngreunând planurile de dezvoltare locală ale acestora și creând probleme în ceea ce privește acoperirea co-finanțărilor în cazul proiectelor europene, Nicolae Miroslav Petrețchi consideră oportună și necesară solicitarea sa către ministrul Boloș.

Cititi in continuare…

Share This