Rolul grupurilor parlamentare de prietenie în consolidarea relațiilor bilaterale

Recentele evenimente provocate de criza sanitară au readus în prim plan, pe lângă importanța Uniunii Europene, și nevoia menținerii bunelor relații și a cooperării între state. Însă, după cum a declarat recent de la tribuna Parlamentului Nicolae Miroslav Petrețchi, deși relațiile bilaterale fac parte din sfera diplomației, și Parlamentul are un rol extrem de important în acest sens, inclusiv prin constituirea grupurilor de prietenie.

Rolul acestora este unul major, afirmă parlamentarul, care spune că, din nefericire, au existat grupuri de prietenie care, pe parcursul unei legislaturi, nu s-au întrunit nici măcar o dată, cu toate că diplomația parlamentară joacă un rol tot mai important la nivel european, iar rezultatele pot fi văzute atât prin numărul mare de acorduri bilaterale încheiate, cât și prin modalitățile prin care valorile europene au fost promovate în forurile legislative.

Reprezentantul ucrainenilor în Camera Deputaților este convins că reprezentanții grupului minorităților naționale, care cunosc, poate cel mai bine, situația etnicilor pe care îi reprezintă, dar și a cetățenilor patriei mamă, pot spori eficiența grupurilor de prietenie și să devină o adevărate punte de legătură între două state. Acesta consideră că odată definite, grupurile de prietenie trebuie să se întrunească în cel mai scurt timp pentru stabilirea programului de lucru și a obiectivelor.

Trebuie să folosim în mod constructiv acest cadru de întărire a relațiilor bilaterale ale României și să profităm de fiecare oportunitate, adoptând o atitudine constructivă, bazată pe o bună colaborare cu statele partenere, vom putea contribui la îmbunătățirea rezultatelor în acest domeniu, demonstrând, astfel, eficacitatea grupurilor de prietenie, a declarat Nicolae Miroslav Petrețchi.

Cititi in continuare…

Share This