Problema lipsei medicilor de familie în localitățile mici sau izolate

În România există 424 de localități fără medici de familie și 1 098 de localități care nu pot acoperi necesarul acestora, potrivit datelor Colegiului Medicilor. Deși autoritățile locale pun la dispoziția medicilor cabinete utilate și locuințe de serviciu, problema persistă de ani buni.

În urma consultărilor cu mai mulți medici de familie și cu reprezentanți ai autorităților locale, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a identificat posibile modificări ale legislației subsecvente asupra căreia ministerul de resort poate acționa pentru a soluționa, parțial, deficitul semnalat.

Astfel, extinderea perioadei pentru care se încheie convenția de furnizare a serviciilor medicale între medicii de familie și Casa de Asigurări de Sănătate, pentru strângerea numărului minim de persoane și a celei în care un medic nou-venit beneficiază de un venit asigurat, de la 6 luni, cum este în prezent, la 12 luni.

Modificările pot fi operate în HG pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului- cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate, adoptată anual. 

Astfel Nicolae-Miroslav Petrețchi i-a cerut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila să-i comunice instituțional dacă aceste propuneri pot fi preluate în legislație din anul 2023, soluție care ar încuraja tinerii să urmeze rezidențiatul pe medicină de familie, deschizându-și cabinete și în zonele rurale cu un număr mai mic de locuitori, cum sunt cele aflate la granița României.

Cititi in continuare…

Share This