Volodymyr Zelenskyi a susținut un discurs în Parlamentul României

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

5 Apr, 2022

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyi, a susținut luni seară un discurs, prin videoconferință, în Parlamentul României. În deschiderea ședinței deputații și senatorii au ținut un moment de reculegere în memoria celor care au pierit ca urmare a agresiunii Federației Ruse în Ucraina.

“Vă rog să-mi permiteți să vă adresez o rugăminte, atât în limba ucraineană, cât şi în limba română. Urmare agresiunii ilegale a Federației Ruse în Ucraina în urma căreia şi-au pierdut viaţa mii de oameni nevinovați o să vă rog să fiţi de acord să ţinem un moment de reculegere”, a transmis reprezentantul ucrainenilor în Camera Deputaților, Nicolae Miroslav Petreţchi.

Volodymyr Zelenskyi şi-a început discursul adresat Parlamentului României prezentând imagini terifiante cu victime ale masacrului comis de militarii ruși la Bucea. El a comparat regimul lui Ceaușescu cu regimul de la Moscova, autorul genocidului poporului ucrainean. De asemenea, Zelenski a declarat că în prezent, pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe de Est și Centrale și a regiunii Mării Negre, subliniind, că a apăra libertatea Ucrainei înseamnă a garanta securitatea Europei.

Președintele Ucrainei a mulțumit cetățenilor români pentru ajutorul acordat refugiaților ucraineni. ”Acest exemplu de ajutor în situații dificile, de respect reciproc și bunătate umană, constituie deja o baza solidă pentru o apropiere şi mai mare între statele noastre”, a mai spus președintele ucrainean.

Volodymyr Zelenskyi a afirmat că este pregătit să inițieze un dialog extins cu partea română în domeniul protecției minorităților naționale. ”De îndată ce situația o va permite, vreau să încep un dialog cu dumneavoastră cu privire la un nou acord cuprinzător, care să garanteze protecție absolută și dezvoltare pe toate palierele pentru minoritățile noastre naționale – cea ucraineană din România și, respectiv, românească din Ucraina”, a mai declarat președintele Ucrainei.

Citiți în continuare…

Share This