Ziua Mondială a Educației – prilej de reflecție asupra sistemului educațional

Astăzi, 5 octombrie, celebrăm Ziua Mondială a Educației, eveniment care adună anual milioane de elevi și părinți din întreaga lume, pentru a aduce un omagiu tuturor cadrelor didactice, al căror rol este vital pentru reconstrucția socială, economică și intelectuală a fiecărei țări, garantând reușita într-o lume bazată pe o permanentă competiție cu noi înșine și cu ceilalți.

Depășind simbolistica festivă a acestei zile, de la tribuna Parlamentului României am subliniat că fiecare membru al societății trebuie să reflecteze și asupra dificultăților care stau în fața educației. Din păcate, pandemia generată de SARS-Cov-2 a afectat profund educația. În acest context, sunt cu atât mai mult de apreciat contribuțiile pe care cadrele didactice le-au adus sistemului educațional pentru a sprijini populațiile vulnerabile, pentru a redeschide școlile și pentru a se asigura că lacunele în materie de învățare au fost atenuate.

De aceea, recrutarea cadrelor didactice și remunerarea acestora în mod adecvat, pentru a fi motivați, asigurarea accesului la activități de formare continuă, completate de resurse și materiale educaționale suficiente, împreună cu îmbunătățirea sistemului educațional, prin planificarea unei educații incluzive de calitate pentru TOȚI copiii, trebuie să fie o prioritate pentru următorii ani, ca principiu de bază al reconstruirii unui învățământ mai bun și al unor școli mai bune, inclusiv pe timp de criză.

Să nu uităm că școlile nu sunt un teren de luptă politică, ele sunt un loc pentru educație academică, pentru învățarea abilităților sociale și emoționale, un loc pentru interacțiune și sprijin social, iar eforturile depuse de  cadrele didactice, directori de școli, responsabili din sistemul educațional pentru menținerea calității actului educațional, în special în această perioadă, au fost și sunt semnificative, iar recunoștința noastră, a tuturor, pentru contribuția acestora, trebuie să fie pe măsură!

La mulți ani, stimați dascăli!

Cititi in continuare…

Agenda deputatului – august 2020

Agenda deputatului – august 2020

 În această perioadă, dificilă pentru noi toți, generată de pandemia Covid-19, deputatul NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI...

Share This