Сerc pedagogic al profesorilor de limba ucraineană maternă, la Negostina

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Cadrele didactice de specialitate din județul Suceava au participat, recent, la Școala Gimnazială Negostina, la cercul pedagogic al profesorilor de limba ucraineană maternă. La propunerea prim-vicepreședintelui UUR, inspector de limbă ucraineană, Ilie Sauciuc, la activitatea metodică au participat, în premieră, și profesoarele Vatamaniuc Iuliana și Maidaniuc Cosmina de la Școala Gimnazială Cândești din județul Botoșani. 

Cercul pedagogic, ca formă de perfecționare recurentă, se desfășoară de două ori pe an școlar, concentrându-se pe eficientizarea procesului instructiv-educativ la nivelul disciplinei și interdisciplinar. Activitatea metodică poate fi realizată prin activități demonstrative în cadrul disciplinei sau cu caracter extracurricular, intercultural, secvențe cultural-artistice, discuții libere sau dezbateri.

Profesoara metodistă cu gradul I, Emanuela-Diana Fraseniuc, cu o experiență de 20 de ani în sistemul de învățământ, a susținut o lecție demonstrativă la clasa pregătitoare cu tema „Familia”. A creat o lecție dinamică și antrenantă, din care elevii au asimilat noțiuni noi despre membrii familiei, punând accent pe cultivarea respectului și afecțiunii față de aceștia. Profesoara a integrat metode interactive, făcând trecerea de la tema precedentă, despre părțile corpului, prin completarea unui puzzle de mari dimensiuni pe tabla clasei care a reconstituit membrii familiei.

Prof. Lidia Dascaliuc a prezentat referatul cu tema “Dezvoltarea capacităților de comunicare prin jocuri didactice creative” pornind de la motto-ul „Există ceva ce-i separă pe copii de cei care nu mai sunt copii: ideea de joc. Pentru copil ca și pentru un matematician, jocul este o treabă serioasă” (Grigore Moisil). În a doua parte a activității, toate cadrele didactice participante au fost implicate în jocuri didactice de cunoaștere și „spargere a gheții” care pot fi aplicate cu succes în activitățile de la clasă, la toate nivelurile de vârstă.

Responsabilul de cerc, Antoneta Crainiciuc, a subliniat importanța lecțiilor demonstrative și a apreciat profesionalismul cu care s-a abordat tema activității. Cercul pedagogic de la Negostina a reprezentat o oportunitate esențială pentru dezvoltarea profesională și interacțiunea între cadrele didactice din județele Suceava și Botoșani

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 358

,,Naș holos”, Nr. 358

În această ediție, puteți citi:  • Sărbătorirea centenarului Taras Șevcenko în Bucovina; • Prometeu al Pământului de...

Share This