Comisia pentru probleme de cultură a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, în data de 3 octombrie 2020, colocviul „110 ani de la nașterea scriitorului ucrainean Havrylo Clempuș”. La eveniment au participat membri ai filialei UUR-București, membri simpatizanți, jurnaliști, studenți, scriitori și actori bucureșteni.
Scriitorii și jurnaliștii Mihai Mihailiuc și Mihai Hafia Traista au prezentat aspecte din viața și opera literară a poetului ucrainean din România Havrylo Clempuș. La acțiunea culturală a fost prezent și Bogdan Clempuș, nepotul poetului reprezentativ pentru ucrainenii din Maramureș, care a vorbit despre viața bunicului său și despre Casa Memorială „Havrylo Clempuș” din Valea Vișeului, județul Maramureș, după care a citit din poeziile acestuia în limba ucraineană, dar și în limba română, în traducerea poetului Ion Petrovai.
Havrelo Clempuş s-a născut la data de 22 martie 1910 în satul Valea Vişeului, județul Maramureș. A fost un autodidact, a învățat să citească și să scrie din cărțile de rugăciune și din „Kobzarul” lui Taras Şevcenko. A studiat o perioadă de timp la Institutul Pedagogic din Cernăuți, dar din cauza situației dificile, a fost nevoit să-și întrerupă studiile în 1940. La Cernăuți, a cunoscut-o pe scriitoarea Olha Kobylianska și pe alți reprezentanți ai elitei culturale ucrainene, precum medic renumitul medic și sculptor Opanas Shevchukevych, cu care a păstrat legătura până în ultimii ani ai vieții sale.
Debutul său literar a avut loc la Cernăuți, în anul 1940. Havrylo Clempuş a scris poezii numite „kolomyiky” despre lucrătorii forestieri, publicându-le în ziarul „Novîi Vik”, astăzi „Vilne slovo”. În 1963 a fost publicată prima și singura carte de poezii în limba ucraineană din timpul vieții sale „Patriei mele cântece cânt”, redactor fiind lingvistul și lectorul universitar Mykola Pavliuk. Havrylo Clempuş a murit pe 5 ianuarie 1990, la vârsta de aproape 80 de ani.
În 2009, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Havrylo Clempuş, datorită eforturilor nepotului său Bogdan Clempuş și cu sprijinul financiar al Uniunii Ucrainenilor din România, a fost publicată cartea „Fluierul din Verchovyna” care cuprinde poezii, povestiri, kolomyiky şi proverbe selectate din manuscrisele lui Havrylo Clempuş, volum realizat sub redacția scriitorului Mihai Mihailiuc. În 2010 a fost publicată a treia sa carte „Dincolo de muntele Iavoriv”, care include cântece populare maramureșene, balade, kolomyiky, cântece istorice și ostășești, redactor Mihai Mihailiuc.