130 de ani de la nașterea lui Oleksandr Dovjenko, marcați la Cluj-Napoca

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Cluj a UUR, în parteneriat cu Specializarea Limba și literatura ucraineană din cadrul Departamentului de limbi și literaturi slave al Facultății de Litere – UBB, a marcat la 6 aprilie a.c. „130 de ani de la nașterea regizorului și scriitorului Oleksandr P. Dovjenko”.

În deschiderea evenimentului, președintele filialei clujene, conf. univ. dr. Ioan Herbil, a evocat personalitatea copleșitoare a regizorului și scenaristului O. Dovjenko, „primul poet al cinematografiei”, cel care a pus Ucraina pe harta cinematografiei mondiale, încheind cu afirmația lui Charlie Chaplin, după ce actorul de la Hollywood vizionase filmele lui Dovjenko: „Slavismul a dat lumii cinematografiei un singur creator – gânditorul și poetul Oleksandr Dovjenko”.

A urmat prima comunicare prezentată de către studenta din anul I de la Specializarea Ucraineană, Anastasia Fedurean, care a vorbit publicului despre viața și opera artistului omagiat. „De numele lui Oleksandr Dovjenko se leagă recunoașterea pe plan mondial a culturii ucrainene a secolului al XX-lea, datorită filmelor sale «Pământ» (1930), premiat la Festivalul de la Bruxelles, fiind considerat «unul dintre cele mai frumoase 12 filme ale tuturor timpurilor», «Zvenyhora», «Arsenal”, «Ivan», «Miciurin», «Desna fermecată», «Poem despre mare»”, a subliniat Anastasia.

În continuare, cei prezenți au putut afla, dintr-un film documentar, detalii mai puțin cunoscute despre cum s-a schimbat viața regizorului ucrainean mai ales după publicarea povestirii cinematografice „Ucraina în flăcări”, în care este descrisă tragedia poporului ucrainean din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, tragedie privită din mai multe perspective, filosofică, morală şi etică. Cea de-a doua prezentare i-a aparținut dnei lector dr. Mihaela Herbil, intitulată „Universul cinematografic al lui Oleksandr Dovjenko”, în care au fost relevate aspecte ce țin de măiestrie și inovație regizorală. În scenariile și filmele sale, Dovjenko tindea către o înțelegere generalizată și poetică a celor mai complexe procese sociale.

Pentru ilustrarea genialității celui supranumit „Homer al cinematografiei”, a fost prezentat un colaj din fragmente ale filmelor „Pământ”, „Nezabutne” („De neuitat”), „Zvenyhora” și „Desna fermecată”. Figura lui O. Dovjenko va rămâne în istoria culturii ucrainene nu doar datorită geniului său regizoral, ci şi pentru faptul că a reprezentat prototipul artistului nevoit să creeze în condițiile unui regim totalitar.

Citiți în continuare…

Share This