„175 de ani de la nașterea prozatorului și dramaturgului Panas Myrnyi”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Marcarea a „175 de ani de la nașterea prozatorului și dramaturgului Panas Myrnyi” a avut loc la data de 25 mai a.c, fiind organizată de către Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România în parteneriat cu specializarea Limba și literatura ucraineană din cadrul Facultății de Litere – UBB.

În debutul acțiunii, prședintele Filialei clujene, conf. univ. dr. Ioan Herbil, a evocat în câteva cuvinte personalitatea scriitorului ucrainean și rolul pe care acesta l-a jucat în dezvoltarea prozei ucrainene din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și primele decenii ale celui de-al XX-lea.

Prima comunicare, «Панас Мирний – біографічний огляд» („Panas Myrnyi – crochiu biografic”), a fost prezentată de către studenta specializării Ucraineană, anul I, Anastasia Fedurean, care a vorbit audienței despre viața și opera lui Panas Myrnyi: „Panas Myrnyi a intrat în istoria literaturii ucrainene în calitate de autor al prozei psihologice, într-o perioadă când realismul era în floare. Începându-şi activitatea literară cu genurile tradiţionale pentru prima jumătate a secolului al XIX-lea, în perioada maturităţii sale artistice, creează genuri epice ample”, a spus, printre altele, Anastasia.

Cea de-a doua comunicare i-a aparținut doamnei lector dr. Mihaela Herbil, intitulată «Панас Мирний – автор реалістично-психологічної прози» („Panas Myrnyi – autorul prozei realist-psihologice”), în care au fost relevate aspecte ce țin de tematica scrierilor sale, de procedee stilistice, de noua realitate artistică pe care o propune scriitorul realist: „Interesul şi atenţia îndreptate către limba vorbită, detaliile cotidiene, tendinţa de a arăta fiecare fenomen în contextul istoriei şi cu rădăcinile ancorate în trecut reprezintă câteva dintre trăsăturile poeticii lui Myrnyi”, a concluzionat autoarea comunicării.

Partea teoretică a fost completată de două documentare dedicate vieții și activității literar-civice ale lui Panas Myrnyi, fapt ce a încântat publicul prezent.

Citiți în continuare…

Share This