180 de ani de la nașterea și 120 de ani de la moartea compozitorului M. Lysenko

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Comitetul Comisiei pentru probleme de cultură a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, pe 28 octombrie, evenimentul cultaral „180 de ani de la nașterea și 120 de ani de la moartea compozitorului ucrainean Mykola Lysenko”.

În cadrul evenimentului au fost prezentate comunicări și referate despre viața și opera lui Mykola Lysenko și a fost susținut un concert în cinstea marelui compozitor.

Mykola Vitaliyovyci Lysenko (22 martie 1842 – 6 noiembrie 1912) a fost un compozitor, pianist, dirijor și etnomuzicolog ucrainean din perioada romantică târzie. În epocă, era figura centrală a muzicii ucrainene, a cărui operă include lucrări corale, muzică orchestrală și de cameră și multe piese pentru pian solo. El este adesea considerat întemeietorul tradiției muzicale naționale în timpul renașterii naționale ucrainene. Acest lucru este demonstrat cel mai bine în opera sa epică Taras Bulba, după nuvela cu același titlu a lui Mykola Gogol, a cărui complexitate a împiedicat punerea în scenă în timpul vieții lui Lysenko.

Pentru a promova și cultiva cultura ucraineană, Lysenko a pus pe muzică lucrările multor poeți ucraineni, în special ale lui Taras Șevcenko, căruia i-a fost deosebit de devotat. Muzica compusă de Lysenko pentru un poem patriotic al lui Oleksandr Konyskyi , cunoscut sub numele de „ Rugăciunea pentru Ucraina ”, a devenit imnul spiritual al Ucrainei.

Evocarea compozitorului ucrainean Mykola Lysenko organizată la București s-a bucurat de prezența unui public larg, format din membri ai Filialei București a UUR, studenți, jurnaliști, scriitori, muzicieni și actori din capitala României.

Citiți în continuare…

Share This