Hramul bisericii Sfinților Apostoli Petru și Pavel din Petroasa Mare

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Biserica Ortodoxă Ucraineană din Petroasa Mare, județul Timiș, a prăznuit pe 14 iulie hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Evenimentul a adunat numeroși enoriași din parohiile ucrainene timișene, iar slujba de sărbătoare a fost oficiată de un sobor de șase preoți, alături de preotul paroh Vasile Mareniuc.

La sărbătoarea bisericii din Petroasa Mare au fost prezenți și reprezentanți ai Comitetului UUR Timiș, împreună cu președintele organizației locale a Uniunii, Mariana Cubaș, Andrei Cuth, din aceeași localitate, și președintele organizației UUR – Pădureni, Mihai Cozac. După Sfânta Liturghie, au avut loc procesiuni și o agapă frățească la care au participat enoriașii și toți preoții prezenți, oferită, la cererea consiliului parohial, de Uniunea Ucrainenilor din România, în baza acordului de parteneriat încheiat cu Protopopiatul Ortodox Ucrainean din Lugoj.

Construcția bisericii a început în 1994, iar prima slujbă în limba ucraineană a fost oficiată de fostul protopop Ilie Albiciuc. De-a lungul anilor, au slujit la aceasta biserică atât preoți ortodocși ucraineni, cât și români. Populația din Petroasa Mare este majoritar ucraineană și își are originea în județul Maramureș, în special în localitățile Poienile de sub Munte, Repedea și Ruscova.

Ucrainenii s-au stabilit pe meleagurile bănățene după Revoluția din 1989, iar de atunci, fie că fac parte din căsătorii mixte sau nu, ei păstrează limba maternă, portul, obiceiurile și prăznuiesc sărbătorile creștine.

Uniunea Ucrainenilor din România sprijină toate lăcașurile de cult ucrainene din țara noastră, iar anul trecut a finanțat din fonduri proprii lucrările de refacere a acoperișului Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Petroasa Mare.

Citiți în continuare…

Share This