335 de ani de la alegerea ca hatman al Ucrainei a lui Ivan Mazepa

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene
Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România în parteneriat cu Specializarea Limba și literatura ucraineană din cadrul Facultății de Litere a UBB au organizat la data de 28 mai a.c. manifestarea cultural-științifică „335 de ani de la alegerea ca hatman al Ucrainei a lui Ivan Mazepa”.
 
În debutul acțiunii, a fost ținut un moment de reculegere în cinstea celor care s-au jertfit pentru apărarea independenței Ucrainei. A urmat comunicarea științifică «Гетьман Іван Мазепа – і словом, і ділом за незалежність України» („Hatmanul Ivan Mazepa – prin cuvânt și prin faptă pentru independența Ucrainei”), prezentată de conf. univ. dr Ioan Herbil, în care au fost relevate aspecte din viața și activitatea politico-militară a acestei personalități istorice, care a jucat un rol deosebit de important în renașterea Hatmanatului Ucrainei, în special a Kievului, centrul spiritual și cultural al acestuia, precum și în revigorarea vieții social-religioase a Ucrainei.
 
Dar Ivan Mazepa nu a fost doar un remarcabil om de stat, ci a acordat o atenție sporită educației și religiei. Trebuie menționat faptul că în timpul lui Ivan Mazepa, a început în Ucraina așa-numita „renaștere culturală”, care a cuprins nu doar arta și arhitectura, ci și filosofia, literatura, teologia și știința.
 
Intervenția oaspetelui nostru din Ucraina, domnul Volodymyr, l-a avut în prim-plan pe Mazepa-omul, relevat în poemul „Mazepa” de Volodymyr Sosiura. Cei prezenți au avut prilejul nu doar să se cufunde în universul liric sosiurian, ci și să afle detalii interesante într-o manieră artistică deosebită.
 
Următorul moment l-a reprezentat prezentarea de carte: de data aceasta, lect. dr. Mihaela Herbil a vorbit despre fizicianul-poet Ivan Ardelean, fondatorul Filialei Cluj a UUR și primul ei președinte, prezentând 2 volume de poezie ale regretatului om de știință și cultură: «Іржаві сліди» (2006) („Urme ruginite”) și «Симфонія душі» („Simfonia sufletului”) (2017).
 
Cărțile au fost oferite participanților alături de reviste și ziare editate de UUR. Discuțiile pe teme istorice și literar-culturale au continuat și după aceste două momente, într-un cadru informal, angrenându-i pe toți cei prezenți într-un dialog al experiențelor, cunoștințelor, opiniilor etc. Și de data aceasta, membrilor Filialei li s-au alăturat oaspeți din Ucraina, care așteaptă cu nerăbdare fiecare acțiune a organizației noastre, studenți, precum și simpatizanți ai limbii și culturii ucrainene.

Citiți în continuare…

Clopotel 210, octombrie 2024

Clopotel 210, octombrie 2024

În această ediție, puteți citi:  povestirea „A venit toamna” de Oksana Neamciuc; – povestirea „Broscuță...

Share This