651 de ani de la prima atestare documentară a comunei Ruscova

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Cu prilejul împlinirii a 651 de ani de la prima atestare documentară a comunei Ruscova, judeţul Maramureş, în prima zi a noului an (pe stil vechi), Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a primit o diplomă de excelenţă pentru sprijinul acordat localităţii şi cetăţenilor ei. ”Este o distincţie de suflet, care mă onorează şi mă încurajează să depun eforturi, în continuare, pentru consolidarea și promovarea identității ucrainenilor din România”, a declarat domnul Petrețchi.

Nicolae-Miroslav Petrețchi a mai spus că ”Ruscova nu este doar o localitate, ci locul pe care câteva mii de ucraineni harnici şi implicaţi în viaţa comunităţii îl numesc “acasă”. Acești oameni reprezintă cu cinste și demnitate esența unei istorii care a modelat această minunată localitate. Îi felicit, le mulţumesc şi îi încurajez să ducă mai departe tradiţiile şi obiceiurile ucrainene care reprezintă o adevărată comoară identitară.”

Pentru a marca cei 651 de ani de existenţă, dar şi cu prilejul sărbătoririi Anului Nou pe stil vechi, Primăria şi Consiliul local Ruscova, cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş şi al Uniunii Ucrainenilor din România – Filiala Maramureş au organizat un eveniment cultural-artistic cu adevărat memorabil. Pe scena căminului cultural din localitate au urcat mai mulţi artişti din România şi Ucraina, care au oferit un spectacol captivant şi plin de culoare. 

În cadrul evenimentului, domnul Vasile Horvat şi Ivan Liber, postum, au primit titlul de cetăţean de onoare, ca o binemeritată recunoaștere a devotamentului pentru promovarea valorilor culturale și a spiritului comunitar.

Citiți în continuare…

Share This