Limba mamei este extrem de importantă pentru fiecare pesoană, fiind piatra de temelie a identităţii noastre culturale.
Limba maternă este, în general, limba pe care o vorbim cel mai bine, pe care o utilizăm cel mai mult, dar şi un element foarte important în descoperirea de sine şi, probabil, singura care poate reda cu fidelitate ceea ce spune sufletul.
Diversitatea lingvistică reprezintă o sursă de îmbogățire a fiecărei societăți, iar promovarea culturii și conservarea limbii sunt componente esențiale ale existenței și conștiinței naționale.
Uniunea Ucrainenilor din Romania și-a asumat un rol fundamental în promovarea și conservarea limbii și culturii ucrainene în România. Dar mai ales în susținerea și consolidarea învățământului în limba maternă, ca element identitar esențial în rândul comunității ucrainene din România, una dintre cele mai importante din punct de vedere cultural, istoric și ca pondere geografică din România.
Astăzi marcăm Ziua Internațională a Limbii Materne, celebrată anual la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică din întreaga lume. Astfel de sărbători sunt o bună ocazie pentru a ne reaminti importanța limbii ucrainene în Romania și pentru a asigura o promovare eficientă a culturii ucrainene în societatea românească.
Poetul și publicistul român Ion Pillat spunea că ”Orice limbă este oglinda sufletului națiunii care o creează”, iar lingvistul ucrainean Ivan Ohienko era de părere că: ”Limba este inima unui popor: dacă dispare limba, va dispărea și poporul”.
Cu toții ar trebui să apreciem, să cunoaștem și să fim mândri de limba maternă, să o transmitem din generație în generație, ca pe un dar, un adevărat tezaur, care să unească generații și popoare.
Nicolae Miroslav Petrețchi,
președintele Uniunii Ucrainenilor din România,
deputat în Parlamentul României