Festivalul ouălor încondeiate ”Tinere Condeie” organizat de UUR-Botoșani la Rogojești

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Sub genericul „Festivalul ouălor încondeiate – Tinere Condeie”, Filiala Botoșani a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, în perioada 22-23 mai, un concurs de încondeiere a ouălor tradiționale de Paște. Festivalul-concurs, găzduit de localitatea Rogojești, comuna Mihăileni, s-a desfășurat în parteneriat cu Parohia Rogojești, sub îndrumarea cucernicului părinte Ioan Flaviu Rus, parohul bisericii Nașterea Maicii Domnului din localitate. Evenimentul urma să fie desfășurat în luna aprilie anul acesta, însă a fost amânat pentru luna mai din cauza pandemiei de coronavirus.     

Festivalul s-a bucurat de larga participare a unor artizani și artiști populari bucovineni, etnici ucraineni și nu numai, din Rădăuți, Brodina, Nisipitu, Vlădeni, Bucecea, Cândești, Rogojești, Mihăileni, precum și a unor locuitori din Oroftiana, Vîrfu Cîmpului, Bucecea, Tudor Vladimirescu și municipiul Botoșani.

Festivitățile a fost deschise de președintele Filialei Botoșani a Uniunii Ucrainenilor din România, domnul profesor Victor Semciuc, care a adresat un mesaj emoționant tuturor celor 61 de participanți, precum și reprezentanților autorităților locale și județene, primari, consilieri locali și inspectori școlari prezenți la eveniment. Acțiunea a continuat cu un scurt istoric al tradiției încondeierii ouălor de Paște, o prezentare a semnificației acestui obicei și o evocare a artizanilor recunoscuți în arta încondeierii ouălor, realizate de președinta Organizației de Femei a Filialei Botoșani, doamna profesoara Olimpia Ivaniciuc.

Prezent la eveniment, domnul inspector general, profesor Pavel Rusu, a elogiat talentul artizanilor populari și a adresat felicitări tuturor participanților și câștigătorilor. La rândul său, domnul profesor Paul Bilocopetiuc și-a exprimat recunoștința față de artizanii care duc mai departe tradiția încondeierii ouălor de Paște și  a lansat un îndemn elevilor și tinerilor ucraineni să preia aceste tradiții populare și să le transmită generațiilor viitoare.

La finalul concursului, a fost organizată o expoziție cu lucrările realizate, ouăle încondeiate de meșterii populari, care au putut fi admirate de toți participanții, iar ansamblul ”Vesna” (Primăvara) al organizației Uniunii Ucrainenilor din Rogojești și ansamblul „Florile Bucovinei”, din Cândești, jud. Botoșani au susținut un program artistic. Rapsodul popular Vasile Scutelnicu, acompaniat la acordeon de Sorin Șeucaliuc, a interpretat o suită de doine și melodii populare în limba ucraineană.

În încheiere, domnul primar al comunei Cândești a mulțumit tuturor participanților, asigurând organizatorii de toată susținerea sa în vederea organizării festivalului următor în comuna sa.

Acțiunea s-a finalizat cu un dineu festiv.

Citiți în continuare…

Share This