„Întâlnire cu fiii satului” în comuna Lunca la Tisa, jud. Maramureș

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Asemeni frunzelor de toamnă, care cad din copacii odinioară verzi și se odihnesc, cu dor, pe pământul proaspăt călcat de atâția pași veseli, întâlnirea cu fiii satului din Lunca la Tisa a fost una încărcată de melancolie, bucurie, emoție și cuvinte nerostite.

Pe 16 octombrie, această întâlnire s-a lăsat cu tropote, cântece și voie bună. Filiala Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România, în parteneriat cu organizația locală Lunca la Tisa, a organizat acțiunea cultural-artistică „Întâlnire cu fiii satului”, care a pus în lumină  folclorul ucrainean şi tradițiile culinare ucrainene, subliniind totodată importanța păstrării, cu sfințenie, a obiceiurilor și credinței, dar şi a cântecelor și dansurilor ucrainene.

Evenimentul s-a bucurat de prezența președintelui Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, președintelui filialei Maramureș, profesorul Miroslav Petrețchi, prim-vicepreședintelui Uniunii, Vasile Pasenciuc, președintelui organizației locale Repedea, Ioan Recalo, președintelui organizației locale Lunca la Tisa, Anna Sambor, președintelui organizației locale Crasna Vișeului, Gheorghe Mocernac, președintelui organizației locale Bocicoiu Mare, Anna Mihali, președintelui organizației locale Ruscova, Mariciuc Pintea, vice-președintelui organizației locale Valea Vișeului, Maria Papariga, consilierului organizației locale Crăciunești, Ioan Petrovai, consilierului organizației locale Lunca la Tisa, Vasile Hreniuc, membrul Comitetului UUR, Mihai Ioan Lauruc și alții.

La acest eveniment, alături de localnicii satului Lunca la Tisa și de cei din comunele ucrainene vecine, au participat grupuri și ansambluri ale organizațiilor locale din Maramureș și altor filiale ale Uniunii Ucrainenilor din România: grupul vocal de copii din Lunca la Tisa, coordonat de doamna Galina Hreniuc, grupul „Veselca” din Lunca la Tisa, coordonat de Anna Sambor, soliștii Octavian Voloșciuc și Mihai Narcis Bobriuc, ansamblul de dans „Cervona Calena”, coordonat de Iulian Chideșa, grupul vocal de copii din Poienile de sub Munte, coordonat de Maria Vișovan, grupul vocal de copii din Ruscova, coordonat de Mihaela Miculaiciuc, grupul „Nadiia” din Repedea, coordonat de Adriana Recalo, grupul vocal din Bistra, coordonat de Irina Iordăchianu, grupul vocal „Crasnianocika” din Crasna Vișeului, coordonat de Gheorghe Mocernac, grupul vocal ”Tinerii huțuli”, coordonat de Maria Papariga, grupul vocal din Crăciunești, grupul vocal „Cervona Ruja”, coordonat de Anna Mihali și grupul vocal din Rona de Sus.

Cu aceeaşi ocazie a fost lansată şi „Monografia satului Lunca la Tisa”. Autorul monografiei este un dascăl excepțional, profesorul pensionar Ivan Hriniuc, care și-a făcut meseria cu dăruire peste 40 de ani, și a cărui plăcere a fost, dintotdeauna, scrisul. La vârsta de 82 de ani, înconjurat de soție, copii și nepoți, Ivan Hriniuc culege cu mândrie roadele unei munci intelectuale trudnice şi deosebite. Pentru prima sa carte publicată, „Monografia comunei Bocicoiu Mare”, a cules informații timp de opt ani.

Evenimentul a fost cu adevărat reușit, datorită implicării UUR  şi a susținerii acordate organizației locale Lunca la Tisa.

Citiți în continuare…

Share This