Datorită politicilor sale de promovare a utilizării limbii materne, România este considerată un model demn de urmat pentru alții. Din păcate mai sunt derapaje, iar fiecare caz, chiar și izolat, de încălcare a acestor politici, trebuie analizat cu seriozitate, pentru a nu influența negativ toate realizările din acest domeniu.
Cu un astfel de caz deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi s-a confruntat la sfârșitul lunii octombrie, când Uniunea Ucrainenilor din România a organizat ”Caravana folclorului ucrainean”, care a străbătut toate localitățile în care trăiesc etnici ucraineni și care, pe 23 octombrie, a poposit în satul Coștiui, comuna Rona de Sus, jud. Maramureș, comună în care peste 90% din locuitori sunt etnici ucraineni.
Atmosfera festivă, la care au participat reprezentanții administrației publice din România și Ucraina, reprezentanții bisericilor ucrainene, elevii și cadrele didactice din localitățile cu populație ucraineană, inclusiv refugiații din Ucraina, a fost umbrită de atitudinea neprietenoasă a edilului comunei, care a refuzat organizarea evenimentului pe domeniul public.
Dacă atitudinea șovină și discriminatorie a edilului este una cunoscută, nu mică a fost mirarea tuturor când șeful de post Țiplea Vasile a încercat în repetate rânduri, telefonic, să împiedice organizarea evenimentului cultural, alăturându-se demersurilor primarului în încercarea de a induce în eroare angajați și membri din conducerea UUR cu privire la imposibilitatea organizării unui eveniment cultural pe domeniul privat, ultima încercare având loc pe 20 octombrie, chiar în timpul ședinței de Consiliu a Uniunii Ucrainenilor din România, la care au asistat toți membrii Consiliului și personalul auxiliar.
La solicitările reprezentanților UUR de a comunica motivul legal pentru care a sunat la sediul local UUR, precum și de a menționa dispoziția legală care interzice organizarea unui eveniment cultural pe un domeniu privat, pe un ton arogant și pe alocuri agresiv, acesta a răspuns că, pentru a afla aceste motive, Uniunea trebuie să-i adreseze o solicitare în scris.
Este pentru prima dată în istoria post decembristă când, într-o comună cu populație majoritar ucraineană, un lucrător din cadrul MAI, prin comportamentul și demersurile menționate mai sus, se alătură demersurilor șovine și discriminatorii ale edilului localității pentru a pune piedici unui proiect cultural, care are drept scop tocmai promovarea tradițiilor, obiceiurilor, limbii și portului etnicilor ucraineni din România.
Cunoscând implicarea și aportul ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, pentru asigurarea unui spațiu de conviețuire multietnic, pașnic și tolerant, Nicolae-Miroslav Petrețchi i-a solicitat acestuia să-i comunice poziția ministerului de resort față de comportamentul abuziv al șefului de post din Rona de Sus, Țiplea Vasile.