209 ani de la nașterea poetului ucrainean Taras Șevcenko, marcați de UUR-Iași

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Iași a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat și desfășurat o acțiune literar- muzicală cu ocazia celei de-a 209-a aniversări de la nașterea poetului ucrainean Taras Hryhorovych Șevcenko, întemeietor al limbii ucrainene moderne, cunoscut lumii culturale și sub numele de Marele Kobzar. 

    La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, ai Universității “Alexandru Ioan Cuza”, Colegiului național de artă “Octav Băncilă”, ai oamenilor de cultură și artă- scriitori, muzeografi, actori, reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor colaboratoare, un număr mare de refugiați, membrii și simpatizanți ai filialei ieșene.

     Acțiunea a început cu un cuvânt din partea președintelui filialei UUR Iași, Victor Hrihorciuc, care a prezentat succint personalitatea culturală a lui Taras Șevcenko. După deschiderea oficială, invitații au păstrat un moment de reculegere în memoria poetului și a tuturor celor care au murit apărând independența și integritatea teritorială a Ucrainei, în peste un an de la începutul invaziei Federației Ruse.

     Programul artistic a fost susținut de grupul vocal “Chervona kalyna” al filialei Suceava a UUR, organizația Negostina, cu un colaj de cântece populare ucrainene pe versurile lui Șevcenko și cu recitări de poezii din opera scriitorului în interpretarea elevilor Școlii gimnaziale din Negostina. Scriitorii ieșeni și reprezentanții refugiaților din Iași, participanți constant la evenimentele UUR ale filialei, au susținut, la rândul lor, un recital de poezie.

      Invitații au avut posibilitatea să admire câteva roll-upuri și postere dedicate poetului Șevcenko și o expoziție de carte, ziare și reviste editate de Uniunea  Ucrainenilor din România. Evenimentul a fost filmat de o echipă a televiziunii locale, urmând a fi difuzat pe programul TVR 3, în perioada următoare, împreună cu interviurile organizatorilor și participanților.

     În fiecare an, în luna martie, ucrainenii onorează memoria Marelui Kobzar, poet, scriitor, artist, persoană publică, filozof, politician, folclorist ucrainean, omul care și-a dedicat viața conservării și răspândirii înțelepciunii populare originale, în strânsă legătură cu vechea cultura a cazacilor, dar și cu tradițiile și obiceiurile ucrainene.

Citiți în continuare…

Share This