Declarație politică având ca subiect celebrarea Zilei Europei

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

9 mai este o zi cu o multiplă semnificație pentru toți cetățenii români, o zi care a marcat destinul României de trei ori, și anume: este Ziua Independenței, Ziua încheierii Celui de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei. Pe 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu rostea pentru prima dată, în plenul Adunării Deputaților, Declarația de Independență a României, Al Doilea Război Mondial s-a încheiat în Europa, pe 8/9 mai 1945, odată cu semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei, iar pe 9 mai 1950, ministrul francez de externe de atunci, Robert Schuman, propunea un plan ambițios de colaborare economică între Franța și Germania, punând astfel bazele Uniunii Europene.

În declarația politică, rostită cu această ocazie de la tribuna Camerei Deputaților deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a dorit să se oprească asupra semnificației celui de-al treilea moment, în special asupra valorilor comune promovate de statele europene, care au înțeles că, doar prin asigurarea unui climat de pace, cooperare, bună vecinătate și respect reciproc, poate fi asigurată prosperitate cetățenilor.

El a amintit că în prezent, Uniunea Europeană este un spațiu al diversității, dar cu foarte multe valori comune, iar statele membre formează cel mai mare bloc comercial din lume, care oferă numeroase avantaje economice. UE este lider mondial în domeniul sprijinului pentru dezvoltare  pe plan internațional și este un adevărat motor al progresului în întreaga lume.

UE rămâne determinată să-și continue eforturile în direcția liberalizării comerțului mondial, exportă produse și servicii la nivel global și, în același timp, asigură cea mai mare piață de desfacere pentru produse din mai mult de 100 de state. În momentul de față, statele membre ale Uniunii Europene cooperează cu guverne din 150 de țări partenere din zonele în curs de dezvoltare, cu organizații internaționale și ONG-uri, oferind cetățenilor și rezidenților legali ai UE numeroase drepturi, consfințite prin legislația UE din multe domenii. Mai mult, instituțiile UE împreună cu guvernele naționale sunt principalul donator mondial de asistență pentru dezvoltare, conlucrează pentru promovarea bunei guvernanțe, iar prin cooperare politică, practică și economică, UE a avut și are un rol esențial în consolidarea păcii, a mai spus parlamentarul.

Nicolae Miroslav Petrețchi a amintit că România a jucat și joacă în continuare un rol determinant în acest sens, depunând eforturi semnificative pentru asigurarea stabilității, securității, democrației, libertății fundamentale și statului de drept în această regiune a Europei.

Din păcate, ultimii ani ne-au determinat să reflectăm și mai mult asupra fragilității și importanței acestor valori, și să observăm că trebuie să continuăm să depunem eforturi consistente pentru a le putea consolida și promova. Îmi doresc ca Ziua Europei să ne aducă mai aproape, să ne unească pentru atingerea obiectivelor majore de ţară şi consolidarea parcursului european şi euroatlantic al României. Trebuie să conștientizăm faptul că, indiferent de ideologia politică, etnie sau religie, trebuie să contribuim la dezvoltarea durabilă a României și a Uniunii Europene, în general, consolidându-ne eforturile pentru readucerea păcii în regiune, a conchis reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României. 

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This