Hramul bisericii ucrainene Sfântul Ilie din Dărmănești, județul Suceava

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Sărbătoarea Sfântului Ilie, hramul bisericii Dărmănești II, i-a adus într-un frumos și solemn spirit pe oamenii din sat și pe oaspeții din localitățile învecinate. Comunitatea s-a unit într-un eveniment bilingv, având slujba săvârșită atât în limba română, cât și în limba ucraineană.

     Ceremonia religioasă a fost condusă de un sobor format din zece preoți, în frunte cu părintele arhim. Justinian Săvescu – secretar eparhial și stareț al Mănăstirii “Adormirea Maicii Domnului” Ițcani. Alături de el au slujit părintele paroh, Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații pentru Minorități al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Dragoș Dogaru de la Parohia Dărmănești I, pr. Bucșă Ștefan de la Parohia Măriței, pr. Mihoc Constantin Cristian de la Parohia Pătrăuți, pr. Ovidiu Buzilă de la Parohia Dănila, pr. Știubianu Cristian de la Parohia ”Sf. Cruce” Suceava, ierodiacon Gherman Micle de la Mănăstirea Părhăuți, pr. Gheorghe Filimon de la Parohia Baineț și pr. Vasile Orobeți de la Parohia Solca.

       În această zi specială, a fost adusă și o pioasă pomenire pentru scriitorul Ștefan Tcaciuc, fiu al comunei Dărmănești, care a trecut în neființă cu 18 ani în urmă. Un grup de tineri teologi din Solca și Corul de femei de la Bivolărie au dat răspunsurile liturgice în cadrul slujbei, întregul moment fiind unul emoționant și plin de însemnătate pentru comunitate. La încheierea liturghiei, Ansamblul “Kolomeika” din Siret a oferit un recital impresionant de cântece ucrainene, sub îndrumarea profesorului Zirca Ianoș. Tradiția culinară a fost de asemenea cinstită cu bucate tradiționale gustoase pregătite cu dragoste de gospodinele din sat.

     De-a lungul anilor, Uniunea Ucrainenilor din România a sprijinit activitățile culturale și religioase ale comunității prin evenimentul intitulat “Identitatea religioasă a ucrainenilor din satul Dărmănești”. Membrii Comitetului județean UUR Zirca Ianoș, Nadia Anastasia Lazăr-Boiciuc, Mihai Cobziuc, Nicolae Ciocan și Brândușa Peslari, au fost prezenți și la slujba sărbătorii, demonstrând implicarea și sprijinul Uniunii în promovarea tradițiilor și valorilor culturale ale etniei ucrainene din zonă.

     Preotul Mihai Cobziuc a avut cuvinte de mulțumire și recunoștință pentru Înaltpresfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântarea acordată, dar și pentru sprijinul oferit de președintele UUR Nicolae Miroslav Petrețchi și inspectorul Ilie Sauciuc în organizarea activităților culturale-religioase ale parohiei. De asemenea, a adus recunoștință primarului Dan Chidoveț pentru tot sprijinul generos oferit în toate inițiativele locale menite să păstreze și să promoveze identitatea etnică și culturală a comunității.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This