Proiect de lege privind conștientizarea efectelor consumului de droguri

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În calitate de deputat al minorității ucrainene în Parlamentul României, Nicolae Miroslav Petrețchi a depus marți, 26 septembrie, o propunere legislativă menită să abordeze una dintre cele mai mari provocări sociale cu care se confruntă în prezent România: consumul de droguri! Fenomenul a luat o amploare extrem de îngrijorătoare în țara noastră, iar situația tinde să devină catastrofală.

Proiectul legislativ pe care l-a inițiat vizează completarea Legii Audiovizualului nr. 504/2002 și prevede introducerea comunicărilor audiovizuale cu caracter educativ, care vor fi difuzate la televiziune și radio, pentru a evidenția consecințele dăunătoare ale consumului de droguri și importanța combaterii acestui fenomen.

Deputatul a dorit să ofere astfel cadrul legal pentru a fi demarate campanii de conștientizare împotriva consumului de droguri, cu scopul de a educa publicul, dar și de a furniza cetățenilor informații esențiale despre existența centrelor de dezintoxicare pentru consumatorii de droguri. În ultimii trei ani, numărul de persoane care au cerut ajutor în lupta împotriva dependenței de droguri a crescut cu 25%, așadar există o nevoie reală pentru prevenție și tratament.

Pentru a se asigura că aceste mesaje ajung la toate comunitățile din România, propunerea legislativă prevede ca, în zonele în care populația aparținând minorităților naționale depășește procentul de 10% din totalul populației, Televiziunea Română și Radio România să difuzeze mesajele stabilite de Consiliul Național al Audiovizualului în limbile respectivelor minorități.

Statisticile înspăimântătoare din domeniul sănătății și al siguranței publice ne arată că România are „milioane” de consumatori de droguri, iar vârsta de debut a celor care consumă substanțe interzise este din ce în ce mai mică. Cu o vârstă medie de debut de 12 ani pentru substanțele psihoactive, iar pentru alte tipuri de droguri de 13 ani, suntem cu adevărat confruntați cu o situație de urgență.

Consumul de droguri nu afectează doar indivizii implicați, ci și întreaga societate, iar acest impact devastator este evident în creșterea numărului de accidente rutiere cauzate de șoferi aflați sub influența drogurilor, un exemplu relevant fiind tragedia din 2 Mai, unde doi tineri au pierdut viața, și în costurile sociale și economice semnificative pe care le implică.

Actul normativ inițiat de Nicolae Miroslav Petrețchi, ce vine în sprijinul Strategiei Naționale Antidrog, a fost primit cu deschidere de reprezentanții grupurilor parlamentare și va intra în circuitul legislativ de dezbatere și adoptare.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This