Simpozion internațional româno-ucrainean, organizat de UUR la București

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Uniunea Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Fundația caritabilă „Resurse și Inițiative Publice”, a organizat un simpozion internațional româno-ucrainean, care a avut loc la Hotel MyContinental din București, pe 26 septembrie. Această întrunire remarcabilă a reprezentat un forum de analiză profundă și dialog intens asupra unei teme importante pentru securitatea europeană: „Consecințele agresiunii ruse pe scară largă contra Ucrainei: experiență pentru noul sistem de securitate pe continent”.

Evenimentul, moderat de Serhii Hakman, doctor în istorie, director adjunct al Centrului Regional Cernăuți de Perfecționare a Calificării și vicepreședinte al Fundația caritabilă „Resurse și Inițiative Publice”, a inclus două paneluri de discuții relevante și substanțiale: „Deconstruirea neoimperialismului rus: mecanisme ale dreptului internațional și a reglementării politice” și “Relațiile româno-ucrainene pe fondul agresiunii ruse: Quo vadis?”.

Simpozionul de importanță strategică a adus în sală personalități notabile care au asigurat un înalt nivel al dezbaterilor, printre care președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, deputatul Ioan Balan, Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, directorul Direcției Europa de Est și Asia Centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Viorel Cojocaru.

În egală măsură, au onorat cu prezența deputații din cadrul Grupului parlamentar al minorităților naționale Varol Amet, Ghervazen Longher, Ognean Crîstici și Silviu Feodor, iar din mediul academic și expertiză s-au remarcat distinse personalități precum conf.univ. Natalia Nechaeva-Yurichuk, conf.univ.dr. Evhen Magda, prof. univ. dr. Sorin Bocancea, expert în geopolitică, fost diplomat Dorin Popescu, dr. Vasile Simileanu și prof. univ. dr. Constantin Hlihor, alături de mulți alții care au contribuit la dezbaterea temelor complexe și la identificarea unor soluții viabile.

În discursul său, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a subliniat cu fermitate importanța susținerii Ucrainei, inclusiv în contextul actual și al parcursului său european. El a subliniat faptul că prezentul conflict din Ucraina nu este doar o agresiune împotriva poporului și statului ucrainean, ci o provocare la adresa valorilor fundamentale pe care le împărtășim ca state europene unite în aspirația către pace și securitate.

Președintele UUR a subliniat, de asemenea, importanța solidarității și cooperării între statele europene, subliniind că progresul Ucrainei și capacitatea acesteia de a rezista agresiunii ruse reprezintă rezultate directe ale sprijinului nostru comun. România a fost printre primele și principalele state care s-au alăturat eforturilor de ajutorare a Ucrainei, consolidând astfel legăturile strânse și prietenia între cele două națiuni.

Evenimentul, de înaltă ținută intelectuală, a reprezentat un moment esențial de analiză și dezbateri și a constituit, totodată, un angajament ferm pentru susținerea valorilor europene și a statelor care se confruntă cu provocări grave la adresa securității lor.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This