Vineri, 17 decembrie 2021, la Satu Mare, a fost sarbătorită Ziua Limbii Ucrainene în România. Instituită oficial prin Legea nr. 213/2018, la inițiativa președintelui Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), Nicolae Miroslav Petrețchi, Ziua Limbii Ucrainene în România se sărbătorește în fiecare an la 9 noiembrie, însă anul acesta, din cauza măsurilor impuse pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19, aceasta a fost celebrată pe 17 decembrie.
La eveniment au participat: Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputat în Parlamentul României, dl. Nicolae Miroslav Petrețchi, Păun Rahovei–Însărcinatul cu Afaceri al Ucrainei din cadrul Ambasadei Ucrainei în România, Thomas Șindilariu – Subsecretar de Stat în Departametul de Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, Stan Gheorghe–viceprimar al municipiului Satu Mare, membri ai Consiliului UUR, directori de instituții de cultură și învățământ din Maramureș, Caraș-Severin, Suceava, Timiș, Tulcea (România), precum și din Ujgorod (Ucraina), reprezentanți ai administrației locale din Satu Mare, care participă de fiecare dată la toate manifestările organizate de Uniunea Ucrainenilor din România.
În cadrul manifestărilor, Uniunea Ucrainenilor din România a acordat diplome de mulțumire reprezentanților administrației locale Satu Mare, precum și cadrelor didactice, pentru contribuția semnificativă la susținerea și promovarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a ucrainenilor din România.
În urma concursului ”Cel mai bun profesor”, inițiat de către Uniunea Ucrainenilor din România, în această zi importantă, a avut loc și premierea a 28 de cadre didactice care predau limba ucraineană în școlile din România. În afară de diplomele de excelență, aceștia au primit un laptop, un video proiector și o tablă interactivă.
O altă componentă a acestei zile a fost cea științifică, și anume, organizarea conferinței internaționale ”Ucrainenii din România: istorie, contemporaneitate și perspective”, la care au participat cercetători din România, Ucraina și Slovacia. Lucrările conferinţei au continuat și în data de 18 decembrie, la Muzeul Județean Satu Mare, unde au fost prezentate și cărțile editate și finanțate de către Uniunea Ucrainenilor din România.
Manifestarea s-a încheiat cu un program special de cântece și colinde ucrainene, interpretate de Loredana Eva Morar din județul Satu Mare și grupul vocal-instrumental Cervona Kalyna din județul Maramureș.
Partenerii acestui eveniment au fost: Prefectura Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Universitatea Națională din Ujgorod (Ucraina), Facultatea de Litere – Universitatea ,,Babeș Bolyai” Cluj Napoca, Universitatea Națională din Cernăuți ,,Iurii Fedkovici”, TVR1, Muzeul de Arhitectură și Civilizație Populară din Ujgorod (Ucraina), Radio România Internațional, Nord Vest TV Satu Mare.
Pentru orice popor, componenta cea mai importantă a culturii acestuia este limba maternă, moștenirea sacră, care se transmite din generaţie în generaţie pe cale scrisă sau orală. Așadar, este nevoie de eforturi permanente și consecvente pentru păstrarea și transmiterea acestui tezaur lingvistic generațiilor viitoare.