În calitate de președinte al Uniunii Ucrainenilor din România și de vicepreşedinte al Consiliului Mondial al Ucrainenilor (CMU) pentru Europa de Est, în perioada 23-26 noiembrie, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a efectuat o vizită în Ucraina, în contextul împlinirii a 90 de ani de la Holodomor, marea foamete provocată, care a marcat profund istoria poporului ucrainean.
Vizita a început la Pecerska Lavra din Kiev, cu o conferință dedicată comemorării genocidului ucrainean, la care au participat au participat numeroși oficiali, printre care: președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, cel de-al treilea președinte al Ucrainei (2005-2010), Viktor Iușcenko, precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale, personalități publice marcante, cadre universitare etc.
Vicepreşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din cadrul Camerei Deputaților a avut întâlniri oficiale cu Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, Ministrul de externe, Dmytro Kuleba în cadrul cărora accentul principal a fost pus pe importanța solidarității umane în aceste momente dificile pentru poporul ucrainean.
De asemenea, a avut o întrevedere cu ministrul educației și științei din Ucraina, Oksen Lisovyi, în cadrul căreia a vorbit despre modalități de integrare a refugiaților ucraineni în noile societăți, subliniind, în acest context, că România este un exemplu de bună practică în cazul elevilor ucraineni care studiază în școlile românești.
Nicolae-Miroslav Petrețchi a participat la ședința solemnă a Radei Supreme de la Kiev, dedicată împlinirii a 90 de ani de la Holodomorul din 1932-1933. Ulterior a avut o întâlnire cu președintele Parlamentului Ucrainei, Ruslan Stefanchuk și reprezentanții majorității grupurilor politice din Rada Supremă, cu care a discutat despre necesitatea de a impulsiona colaborarea interparlamentară, atât la nivelul grupurilor de prietenie, cât și a comisiilor de specialitate.
Împreună cu membrii delegației Consiliului Mondial al Ucrainenilor, Nicolae-Miroslav Petrețchi a adus un omagiu soldaților care și-au pierdut viața în războiul ruso-ucrainean, depunând flori la Zidul comemorării eroilor căzuți, din proximitatea Mănăstirii Sfântul Mihail din Kiev.
Holodomorul din 1932 – 1933 a fost un genocid orchestrat de Stalin prin politica sa de colectivizare forțată, care a dus la moartea prin înfometare a milioane de ucraineni. Este comemorat, în fiecare an, în a patra sâmbătă din luna noiembrie.
În noiembrie 2022, Parlamentul României a recunoscut Holodomorul (foametea deliberată, artificială, din anii 1932-1933 din Ucraina) drept crimă comisă împotriva poporului ucrainean și a umanității. Potrivit acestui document, Legislativul a condamnat ferm acest act îndreptat împotriva poporului ucrainean, soldat cu milioane de victime, marcat de masive încălcări ale celor mai elementare drepturi și libertăți cetățenești, precum și de o imensă suferință. De asemenea, Parlamentul României și-a exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean, care a suferit în această tragedie, aducând un omagiu milioanelor de victime ale foametei artificiale din anii 1932-1933.