Reprezentanți ai UUR au participat la emisiunea „Transilvania Policromă”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

La TVR Cluj, pe 27 noiembrie, Olga Senyshyn, membră a Filialei Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România și Alexandru Mocernac, președintele Uniunii Tineretului Ucrainean din România, au fost invitații emisiunii „Transilvania Policromă”, moderată de Maria Cinar-Jiga. Discuțiile s-au axat pe Marea Foamete Ucraineană, cunoscută sub denumirea de Holodomor, eveniment tragic din anii 1932-1933, în urma căruia milioane de cetățeni ucraineni și-au pierdut viața.

În timpul emisiunii, Olga Senyshyn a oferit o perspectivă istorică detaliată cu privire la impactul Holodomorului, evidențiind modul brutal în care autoritățile sovietice au confiscat toate rezervele alimentare, conducând la moartea a milioane de oameni în condiții cumplite de foamete.

 Alexandru Mocernac a prezentat activitățile de comemorare a victimelor Holodomorului desfășurate în filialele județene ale UUR și a subliniat importanța implicării tinerilor în astfel de evenimente. De asemenea, Mocernac a evidențiat recunoașterea oficială a Marii Foamete Ucrainene de către România drept “crimă împotriva poporului ucrainean și crimă împotriva umanității” și implicațiile acestei recunoașteri.

Prin contribuția celor doi reprezentanți UUR, emisiunea “Transilvania Policromă” a subliniat importanța educării viitoarelor generații cu privire la aceste evenimente tragice, contribuind la prevenirea uitării și a adus în prim-plan nu doar tragedia istorică a Holodomorului, ci și eforturile constante ale comunității ucrainene din România de a rememora și de a conștientiza această pagină întunecată a istoriei.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This