Elevii ucraineni din școlile sucevene au sărbătorit Ziua Culturii Naționale

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Elevii școlilor sucevene unde se studiază limba maternă ucraineană au sărbătorit Ziua Culturii Naționale, care marchează nașterea marelui poet Mihai Eminescu, devenită oficială prin adoptarea de către Parlament unui proiect de lege în noiembrie 2010. Astfel, ziua de naștere a poetului național, născut pe 15 ianuarie 1850, a fost consacrată drept o ocazie specială de sărbătoare și reflecție asupra culturii române în ansamblu.

În cadrul activităților desfășurate la Școala Gimnazială Paltinu, sub îndrumarea prof. Bursuc Constantina, elevii au adus un omagiu operei lui Eminescu prin recitări de poezii traduse în limba ucraineană și au creat o expoziție de postere realizate de grupuri de elevi, care au pus în valoare a imagini din viața poetului și aspecte semnificative ale operei sale.

Școala Gimnazială Argel a fost, de asemenea, locul unor momente artistice speciale, coordonate de prof. Cerasela Ciornei și elevii săi. Recitări și cântece inspirate din versurile lui Eminescu au transmis emoție și apreciere pentru contribuția scriitorului la cultura românească.

Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Suceava a fost gazda unei conferințe internaționale de marcă- „Abordarea multidisciplinară a operei eminesciene”, ediția a doua. Profesorii Anca Gorban Cojocariu, Silvia-Corina Nuțu și Florentina Năsulea au coordonat evenimentul, la care au participat reprezentanți ai IȘJ Suceava- prof. Ilie Sauciuc, inspector pentru minoritatea ucraineană, prof. dr. Daniel Hrenciuc și prof. Marius Colțuneac și personalități din Ucraina și Republica Moldova: Cristina Paladian- Universitatea Națională de Stat “Iurii Fedkovici”( Cernăuți), prof. dr. Elena Apetri- Liceul ”Gheorghe Asachi”( Herța, Ucraina), conferențiarii Dorina Rotari, Victoria Fonari, Adela Manolii, lector univ. dr. Aliona Sobol- Universitatea de Stat din Republica Moldova și cercetătorul științific Anca Sîrbu- Academia de Științe Semiotice (Moldova).

Participanții la simpozion au prezentat lucrările în cadrul a patru axe tematice: „Discursul (non)literar al operei eminesciene”, „Abordări pedagogice ale operei eminesciene”, „Tradiție și modernitate în opera eminesciană- din perspectiva altor arte”, “Varia”. În aula Colegiului a fost amenajată o expoziție de lucrări plastice realizate de elevii îndrumați de prof. Simona Mera.

Ziua Culturii Naționale a devenit, la Suceava, o punte de legătură între moștenirea culturală a lui Mihai Eminescu și diversitatea expresiei culturale ucrainene, componente care coexistă, contribuind la o comunitate școlară bogată și interconectată.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This