Ziua Internațională a Limbii Materne, marcată de Filiala UUR-Galați

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Galați a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, pe 19 februarie, evenimentul dedicat Zilei Internaționale a Limbii Materne. Invitații de onoare au fost profesori și elevi ai prestigiosului Liceu de Arte „Dimitrie Cuclin”, alături de membrii talentați ai orchestrei din Pessac, Franța, oraș înfrățit cu Galațiul de trei decenii.

Evenimentul a debutat cu emoționantele evocări ale instructorului artistic al Filialei UUR-Galați, Olga Cerniienko, directoarei Liceului de Arte, Larisa Pelin, și directoarea Bibliotecii Franceze „Eugene Ionesco”, Dorina Moisă. Acestea au rememorat în limbile ucraineană, română și franceză, mesajul ONU din 1999, an în care Ziua Internațională a Limbii Materne a fost proclamată, subliniind importanța conservării și protecției tuturor limbilor vorbite în lume.

În prezentările lor, doamnele au subliniat faptul că 45% dintre cele 7000 de limbi vorbite în lume sunt amenințate cu dispariția, aducând în atenție statisticile alarmante care indică faptul că, la fiecare două săptămâni, o limbă dispare, cu ea pierzându-se o întreagă moștenire culturală și intelectuală.

Ambianța jovială a evenimentului a fost menținută de corul Filialei Galați „Yasnytsya”, care a susținut o serie de cântece vesele, antrenând participanții la dans, deopotrivă copii și adulți, ucraineni, români și francezi. Alexia Necula, o elevă talentată a Liceului de Arte, a adus o contribuție valoroasă cu interpretarea unei piese din folclorul românesc, participanții prinzându-se într-o adevărată horă a bucuriei și a prieteniei.

Reprezentanții francezi au adus un plus de entuziasm cu piese vesele din repertoriul tradițional, iar zona de arte vizuale a captivat participanții prin jocuri tematice. Activitatea a adus împreună trei limbi diferite, trei culturi diferite, trei popoare diferite, demonstrând că dialogul, mai ales cel cultural-artistic, are puterea de a repara fisurile lumii noastre fragmentare, de a anula intoleranța și conflictul și de aduce pacea și buna înțelegere.

Ziua Internațională a Limbii Materne la Galați a fost un real succes, atingându-și scopul principal: conștientizarea că limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil al unui popor. Filiala Galați este încredințată că astfel de acțiuni vor încuraja diversitatea și educația multilingvistică, vor construi o solidaritate  bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This