Elevii și profesorii de la clasele de limba ucraineană de la Școala Gimnazială din Știuca, județul Timiș, au marcat cu bucurie Ziua Internațională a Limbii Materne printr-un program artistic de excepție. Poeziile și cântecele interpretate în limba maternă au răscolit emoții și au adus un omagiu bogăției culturale și lingvistice a comunității ucrainene.
Evenimentul a fost coordonat de cadrele didactice, alături de directorul școlii, prof. Nicolae Benzar, recunoscut ca un dascăl model datorită implicării și dăruirii sale în numeroase proiecte la nivel școlar și comunitar.
Participarea Filialei UUR Timiș, reprezentată de prof. Maria Bejera și de referentul cultural, responsabil cu organizația de tineret, prof. Gabriel Bilan, a subliniat importanța conservării și promovării limbii materne. În discursul său, Gabriel Bilan a evidențiat că păstrarea limbii materne reprezintă o datorie de onoare și o responsabilitate pentru fiecare individ, fiind o candelă a trecutului ce luminează prezentul și viitorul.
Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România susține evenimentele de a promovarea diversității lingvistice și culturale, care joacă un rol esențial în viața comunității ucrainene, ele servind diversității lingvistice, educației multilingve și fiind, pentru copii, un ajutor în dezvoltarea lor personală, cunoașterea tradițiilor și obiceiurilor străbune.
„Ziua Internațională a Limbii Materne” a fost inițiată de UNESCO pe 17 noiembrie 1999 și ulterior recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, evidențiind importanța promovării, conservării și protejării tuturor limbilor utilizate în lume. Limba maternă este considerată cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului cultural.
Statisticile recente indică faptul că aproximativ 43% dintre cele 6000 de limbi vorbite în lume sunt pe cale de dispariție. Mai puțin de 100 de limbi sunt integrate în sistemele digitale, iar doar câteva sute sunt incluse în sistemele de învățământ.