A XIII-a ediție a Concursului Județean „Sărbătoarea limbii materne”, la Bălcăuți

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Peste 250 de participanți s-au înscris, pe 29 februarie, la cea de-a XIII-a ediție a Concursului Județean „Sărbătoarea limbii materne”, competiție organizată la Bălcăuți de Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Suceava, în colaborare cu Şcoala Gimnazială Bălcăuţi, IJ Suceava și Primăria din localitate.

 Premiile în bani oferite de Uniunea Ucrainenilor din România au fost subtanțiale și au răsplătit efortul și talentul participanților: premiul I- 300 de lei, premiul al II-lea- 200 de lei, premiul al III-lea- 100 de lei, mențiune- 50 de lei.

Competiția s-a desfășurat pe 4 secțiuni: – power point cu tema “Limba ucraineană în şcoala mea”; – creaţie literară proprie cu subsecțiuni de poezie/ proză; -costumul popular; -moment artistic cu subsecțiunile interpretare vocală/ interpretare instrumentală/ scenetă în limba ucraineană.

Jurizarea lucrărilor primelor două secțiuni a fost făcută de profesorii Dascaliuc Lidia și Cîrstean Narcisa. Prezentarea costumului popular a fost jurizată de inspectorul școlar pentru arte, prof. Loredana Ceică, prof. Cristina Chideșa și directorul Casei de Cultură din Milișăuți, Brândușa Peslari, iar momentul artistic de specialiștii prof. Zirca Ianoș și artistul Sorin Ursan.

Spectacolul, a cărui gazdă a fost prof. Petru Șoiman, a început cu un moment de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina. Elevele Maria Coutun și Sadovec Denisa (Școala Gimnazială Bălcăuți) au pus în scenă, sub îndrumarea prof. Lăcrămioara Grigoriciuc, opera ”Doi fii” de Marko Vovciok.

Competiția a fost foarte strânsă, participanții etalând splendide costume populare, vechi, autentice, specifice zonei în care locuiesc, însoțite de câte o poveste impresionantă. Copiii s-au dovedit a fi actori desăvârșiți, interpreți talentați și instrumentiști iscusiți, ducând actul artistic la cel mai înalt nivel. Tenorul Sorin Ursan, concurent la ”Românii au talent”, a oferit o surpriză răsplătită cu cu ropote de aplauze, desenând chipul poetului ucrainean Taras Șevcenko în timp ce cânta.

Inspectorul școlar pentru minoritatea ucraineană, președinte UUR Suceava, Ilie Sauciuc, a mulțumit conducerii organizației și președintelui UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, pentru sprijinul constant oferit învățământului în limba maternă ucraineană și pentru premiile financiare motivante.

Primarul comunei Bălcăuți, Vasile Șoiman, a felicitat concurenții pentru înscrierea în concurs, iar viceprimarul Iulian Chideșa a îndemnat elevii să învețe limba maternă ucraineană, pentru îmbogățirea culturală a fiecăruia.

Prof. Loredana Ceică, inspector școlar pentru arte, s-a arătat impresionată de diversitatea și frumusețea portului popular, iar directorul Școlii Gimnaziale Bălcăuți, Mihaela Pintrijel, a subliniat importanța promovării tradițiilor locale și a limbii materne.

Inițiatoarele competiției au fost profesoarele Anca Știubianu și Lăcrămioara Grigorciuc, care au mizat pe talentul și forța tinerilor de a valorifica folclorul și creaţiile literare ce aparțin uriașului patrimoniu cultural ucrainean.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This