Marcarea a „175 de ani de la nașterea prozatorului și dramaturgului Panas Myrnyi” a avut loc la data de 25 mai a.c, fiind organizată de către Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România în parteneriat cu specializarea Limba și literatura ucraineană din cadrul Facultății de Litere – UBB.
În debutul acțiunii, prședintele Filialei clujene, conf. univ. dr. Ioan Herbil, a evocat în câteva cuvinte personalitatea scriitorului ucrainean și rolul pe care acesta l-a jucat în dezvoltarea prozei ucrainene din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și primele decenii ale celui de-al XX-lea.
Prima comunicare, «Панас Мирний – біографічний огляд» („Panas Myrnyi – crochiu biografic”), a fost prezentată de către studenta specializării Ucraineană, anul I, Anastasia Fedurean, care a vorbit audienței despre viața și opera lui Panas Myrnyi: „Panas Myrnyi a intrat în istoria literaturii ucrainene în calitate de autor al prozei psihologice, într-o perioadă când realismul era în floare. Începându-şi activitatea literară cu genurile tradiţionale pentru prima jumătate a secolului al XIX-lea, în perioada maturităţii sale artistice, creează genuri epice ample”, a spus, printre altele, Anastasia.
Cea de-a doua comunicare i-a aparținut doamnei lector dr. Mihaela Herbil, intitulată «Панас Мирний – автор реалістично-психологічної прози» („Panas Myrnyi – autorul prozei realist-psihologice”), în care au fost relevate aspecte ce țin de tematica scrierilor sale, de procedee stilistice, de noua realitate artistică pe care o propune scriitorul realist: „Interesul şi atenţia îndreptate către limba vorbită, detaliile cotidiene, tendinţa de a arăta fiecare fenomen în contextul istoriei şi cu rădăcinile ancorate în trecut reprezintă câteva dintre trăsăturile poeticii lui Myrnyi”, a concluzionat autoarea comunicării.
Partea teoretică a fost completată de două documentare dedicate vieții și activității literar-civice ale lui Panas Myrnyi, fapt ce a încântat publicul prezent.