Lipsa acută de personal în unitățile medicale din România

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

România se confruntă cu o criză de personal în domeniul sanitar care afectează extrem de mulți cetățeni. Ultimele date oficiale arată existența a peste 8.600 de posturi vacante pentru medici în spitalele de stat, 14.525 posturi vacante pentru asistenți medicali şi peste 400 de localități fără medic de familie.

Pentru comunitatea de ucraineni din România această problemă este una stringentă, având în vedere distribuția preponderentă a acestora în mediul rural sau în zonele de graniță, mediu în care, din nefericire, se resimte cel mai mult lipsa personalului medical.

Cunoscând gravitatea problemei, în calitate de reprezentant al comunității ucrainene în Parlament, Nicolae-Miroslav Petrețchi a sesizat în mod repetat lipsa medicilor de familie, mai ales în mediul rural, înaintând propuneri concrete pentru ameliorarea situației. Aceste propuneri  au venit în sprijinul numeroaselor localități fără medici, în special cele în care trăiesc etnicii ucraineni. Din păcate, situația  persistă în unele zone.

În același timp, se poate constata că ministerul de resort a acordat atenție sporită problemelor mai sus menționate, în ultima perioadă de timp. Aceste eforturi trebuie menținute, fiind necesară o abordare intersectorială care să cuprindă reforme în mai multe domenii sanitare în vederea soluționării deficitului de personal medical și identificării unor soluții adaptate fiecărei situații, pentru a încuraja retenția personalului medical în sistem.

Este imperios necesar ca Ministerul Sănătății să aibă ca prioritate reglementări pentru reducerea deficitului de personal, precum şi pentru menținerea medicilor în sistem, în special în zonele rurale sau de frontieră, cum este cazul celor în care locuiesc mulți dintre membrii comunității ucrainene.

Ținând cont de toate aceste aspecte, Nicolae-Miroslav Petrețchi i-a adresat domnului Alexandru Rafila rugămintea de a-i comunica principalele direcții de acțiune pe care Ministerul Sănătății le urmărește pentru soluționarea problemei deficitului de personal medical din sistemul sanitar românesc.

Citiți în continuare…

Share This