Prima ediție a Festivalului ,,Ivan Galanici”, organizată la Remetea Mică

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România a sărbătorit, pe 21 iulie, cu multă emoție și bucurie „Ziua Interculturală Interetnică” în Remetea Mică, un eveniment de mare importanță pentru comunitatea ucraineană din vestul țării.

Sub această egidă s-a lansat prima ediție a Festivalului ,,Ivan Galanici”, organizat în memoria maestrului violonist, fiu al satului, care a încântat lumea cu folclorul ucrainean și a adus prestigiu și faimă comunității bănățene.

Evenimentul a început cu o întâlnire la sediul organizației locale, unde membrii comitetului Filialei Timiș, reprezentanții administrației publice locale și președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, au discutat despre proiectele viitoare. Ulterior, gazdele au primit oaspeții cu tradiționalul colac și sare, simboluri ale ospitalității.

Ziua a continuat cu parada spectaculoasă a portului popular ucrainean, unde grupuri artistice din Timiș și Maramureș au încântat privirile tuturor.

Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petrețchi, a asigurat comunitatea ucraineană de sprijinul conducerii centrale pentru a duce mai departe valorile, tradiția și cultura ucrainene. La eveniment s-au aflat profesorul Larisa Petrețchi și consilierul UUR, Fabian Popovici.

Președintele UUR Filiala Timiș, prof. Maria Szabo-Condrei, a anunțat că, la Remetea Mică, 21 iulie va purta numele de “Ziua Ivan Galanici”, iar scena din fața căminului cultural va fi numită în memoria acestui prestigios fiu al satului.

Administrația publică locală a fost reprezentată primarul Comunei Mașloc, Ionel Lupu, și de către consilierii locali Mihai Arsa și Dorel Samson. Au fost oferite diplome de recunoștință oficialităților, dascălilor, coordonatorilor de grupuri și celor care s-au implicat în organizarea manifestării.

Ansamblurile artistice ,,Sânziene Bănățene”- Giarmata, coordonare Veronica Khreten; ,,Chedrovena” – Petroasa Mare- coordonator prof. Mariana Cubaș; ,,Zolotii Druzii” și solista Aurora Gogîltan- Știuca, coordonare profesorii Mioara Cinar și Nicolae Benzar; ,,Moloda Nadiia”- Lugoj, coordonatori profesorii Violeta Manzur și Gabriel Bilan; ,,Țvitnaia Poleanca”- Criciova, coordonator Vasile Șandor; ,,Sorocarii”- Alioș, orchestra Școlii Gimnaziale din Darova, coordonator Crișan Florica, preșcolarii de la Grădinița din Știuca, îndrumător prof. Maria Oncea- au încântat publicul numeros.

Localitatea Remetea Mică a fost reprezentată de ,,Huțulii din Banat”- coordonator Nicolae Hrin; grupul artistic ,,Remeteanca”- coordonator Nicoleta Hrin și grupul ,,Trio Hrin”- îndrumați de prof. Ana Hrin. Invitații primei ediții a Festivalului ,,Ivan Galanici” au fost ,,Molodii Huțule”-Valea Vișeului, însoțiți de coordonatorul Maricica Șorban, care au pus în scenă o suită de dansuri tradiționale ucrainene și un buchet de cântece culese din folclorul tradițional ucrainean, maramureșean.

 

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This