În perioada 19-22 august 2024, Uniunea Ucrainenilor din România a organizat cu succes o nouă ediție a reuniunii de lucru și instruire „Strategii privind îmbunătățirea performanțelor administrațiilor publice locale și intensificarea cooperării transfrontaliere România-Ucraina-Republica Moldova”. Acest eveniment, dedicat reprezentanților autorităților locale din cele trei state, are ca scop dezvoltarea strategiilor eficiente pentru comunitățile ucrainene din România și explorarea noilor oportunități de cooperare transfrontalieră.
Programul evenimentului a fost structurat pe mai multe sesiuni tematice. În prima zi, dezbaterile s-au concentrat pe atragerea de fonduri europene, combaterea fenomenului deepfake și îmbunătățirea cooperării transfrontaliere. Panelul dedicat „Identificării strategiilor de dezvoltare a comunităților ucrainene și modalităților de atragere a investitorilor” i-a avut ca speakeri pe Nicolae Neață, șef Serviciu Monitorizare Proiecte în cadrul Ministerului Dezvoltării, Cătălin Mihăilă, consilier în cadrul aceluiași serviciu, și Doina Iacoban, director al SC Regional Consulting SRL, care au subliniat importanța unei colaborări eficiente între autoritățile locale și investitori, pentru creșterea atractivității economice a regiunilor cu populație majoritar ucraineană, inclusiv prin prezentarea concretă a programelor de finanțare existente. În continuare, panelul pe tema „Deepfake” a fost condus de Cristian Nistor și Daniel Abotezătoaei, experți în securitate cibernetică la Directoratul Național de Securitate Cibernetică, care au oferit soluții concrete pentru combaterea propagandei ruse și contracararea știrilor false, subliniind impactul acestora asupra securității regionale.
În cadrul celui de-al treilea panel, dedicat intensificării cooperării transfrontaliere între România și Ucraina, respectiv România și Republica Moldova, au fost discutate aspecte esențiale privind Programul Operațional Comun România-Ucraina 2021-2027 și Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2021-2027. Experții invitați, printre care Gabriel Bogdan Ștețco, administrator public al județului Maramureș, Ioan Tibil, prefectul județului Satu Mare, Kardoş Agneta, reprezentantă a Consiliului Județean Timiș, și Cezar Grozavu, director executiv al Biroului Regional Suceava pentru Cooperare Transfrontalieră, au oferit participanților sfaturi și modele de bune practici cu privire la implementarea proiectelor transfrontaliere și identificarea oportunităților de finanțare.
A doua zi a reuniunii a fost dedicată strategiilor de transparentizare a administrației publice și eficientizare a comunicării cu cetățenii, precum și digitalizării administrației publice. Primul panel, moderat de George Grigorescu, specialist în Relații publice și Marketing, a explorat modalitățile prin care reprezentanții UUR în administrațiile locale pot contribui la creșterea transparenței și la dezvoltarea unor canale de comunicare eficiente între autorități și cetățeni. În cadrul celui de-al doilea panel, moderat de Alexandru Mocernac, președintele Uniunii Tineretului Ucrainean din România, au fost discutate soluții inovatoare și modele de bune practici în digitalizarea serviciilor publice, cu accent pe importanța adaptării la noile tehnologii pentru eficientizarea proceselor administrative.
Evenimentul reflectă angajamentul Uniunii Ucrainenilor din România pentru sprijinirea dezvoltării comunităților ucrainene, facilitarea accesului la fonduri europene și consolidarea cooperării transfrontaliere. Prin intermediul acestei inițiative, UUR și-a reafirmat rolul de lider în promovarea unei administrații publice moderne, transparente și eficiente, în beneficiul cetățenilor și al comunității ucrainene.
Președintele UUR Nicolae-Miroslav Petrețchi a declarat că, prin astfel de inițiative, Uniunea Ucrainenilor din România demonstrează că este consecventă în acțiunile sale, exprimându-și convingerea că dezbaterile din cadrul acestui eveniment vor contribui la identificarea de noi modalități de cooperare și de îmbunătățire a cooperării deja existente între regiunile și localitățile de frontieră din România, Ucraina și Republica Moldova. De asemenea, el a mulțumit autorităților centrale și locale din România pentru sprijinul constant pe care îl acordă atât comunității ucrainene din România, cât și Ucrainei, în contextul războiului de agresiune, declanșat de Federația Rusă.
La festivitatea de deschidere au participat Nicolae-Miroslav Petrețchi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România și deputat în Parlamentul României, Petru Bledea, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Dincer Geafer, subsecretar de stat din partea Departamentului pentru Relații Interetnice, Ioan Tibil, prefectul județului Satu Mare, Nicolae Neață, șef Serviciu Monitorizare Proiecte în cadrul Direcției Generale Cooperare Teritorială Europeană a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cătălin Mihăilă, consilier în cadrul aceluiași serviciu, Gabriel Bogdan Ștețco, administrator public al județului Maramureș, Radu Iancu, director de cancelarie al Instituției Prefectului Satu Mare, Kardoş Agneta, reprezentantă a Serviciului Relații Externe și Protocol din cadrul Consiliului Județean Timiș și Angela Ciupa-Rad, reprezentantă a Serviciului Reziliență și Mobilizare din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara.
De asemenea, au fost prezenți Cristian Nistor și Daniel Abotezătoaei, experți în securitate cibernetică în cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Doina Iacoban, director al SC Regional Consulting SRL, Cezar Grozavu, director executiv al Biroului Regional Suceava pentru Cooperare Transfrontalieră, Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre/Black Sea House, și Mariana Avorniciți, primarul comunei Terebești. Din Ucraina au fost prezenți Mykhailo Pavluyk, vicepreședintele Consiliului Regional Cernăuți, Vasyl Demyanchuk, vicepreședintele Consiliului Regional Zakarpattia, Myroslava Lyvch, deputat în Consiliul Regional Zakarpattia, Valentin Pabat, viceguvernator al Administrației Regionale de Stat Cernăuți pentru probleme de dezvoltare digitală, și Arina Banar, consultant în cadrul Departamentului de Comunicare din cadrul Administrației Regionale de Stat Cernăuți.