Ziua Independenței Ucrainei a fost marcată de Filiala Timiș a UUR

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Ziua Independenței Ucrainei a fost marcată de Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România, pe data de 27 august, într-un cadru festiv la care au participat numeroși reprezentanți ai administrațiilor publice locale și județene, personalități ale mediului academic, profesori de limba ucraineană, directori de unități școlare, ONG-uri și numeroși etnici ucraineni, împreună cu refugiați din Ucraina. Din partea Uniunii Ucrainenilor din România, ne-au onorat cu prezența președintele acesteia, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, secretarul general Irina Liuba Horvat, trezorierul Vasile Buciuta și consilierul UUR Fabian Popovici.

Evenimentul a fost deschis de președinta Filialei UUR Timiș, prof. Maria Szabo Condrei, care a declarat că poporul ucrainean luptă astăzi pentru a-și păstra independența, dobândită pe 24 august 1991, un moment definitoriu în istoria sa, care a marcat desprinderea Ucrainei de Uniunea Sovietică. Totodată, doamna Condrei a mulțumit participanților și conducerii UUR pentru susținerea acordată filialei timișene și pentru prezența la această acțiune, care a reunit la o masă rotundă pe mulți dintre cei implicați în sprijinirea refugiaților ucraineni.

În alocuțiunea sa, președintele UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, a felicitat comitetul filialei timișene pentru organizarea evenimentului și a amintit că toate filialele UUR au organizat evenimente speciale pentru a marca Ziua Independenței Ucrainei. Nicolae-Miroslav Petrețchi a subliniat faptul că poporul ucrainean a rămas unit în această perioadă grea, iar noi trebuie să dăm în continuare dovadă de solidaritate cu Ucraina, care este un veritabil scut pentru Europa și care trebuie ajutată să învingă. Președintele UUR a spus, de asemenea, că toată lumea civilizată este de partea Ucrainei și susține lupta sa pentru valorile europene pe care le împărtășim și noi, cetățeni ai marii familii europene.

La masa rotundă dedicată acestei sărbători au mai luat parte: Andrei Boroșovici, dir. TVR Timișoara, Agneta Kardoș – CJT, Angela Ciupa-Rad – DAS, Flavius Ilioni-LOGS, Natalia Răileanu – Salvați Copiii, Ana Moldovan – CJRAE, Ionel Lupul, primarul Comunei Mașloc și Mihăiță Arsa, consilier local, iar din partea refugiaților ucraineni – Jane Rozbitskaya, președinta Asociație Faina UA și Irina Ignatieva. Au participat, de asemenea, prof. Oana Pentea, directorul Școlii Gimnaziale nr.2 din Timișoara,  dir. adj. prof. Adriana Popa și prof. Ionela Kvasciuc, de la Liceul Teoretic ,,Iulia Hasdeu” din Lugoj, dir. adj. prof. Horațiu Suciu, din Comuna Știuca, directorul unității de învățământ, prof. Nicolae Benzar, iar din localitatea Bârna, dir. prof. Ionel Petrea.

De la Filiala UUR Timiș au fost prezenți: prim-vicepreședinții Mihaela Bumbuc și Vasile Drozd, reprezentanta Organizației de Femei, Bianca Hînda, reprezentantul Organizației de Tineret, Gabriel Bilan, preș. UUR Remetea Mică, prof. Ana Hrin, preș. UUR Petroasa Mare, prof. Mariana Cubaș, preș. UUR Găvojdia, Vasile Rosoca, preș. UUR Giarmata, Ioan Boldijar, preș. UUR Bethaușen, Vasile Condrei, preș. UUR Giroc, Todor Șcutca, preș. UUR Bârna, Ioan Longa, iar din partea Organizația Dragomirești, prof. Maria Bejera.

În alocuțiunile lor, invitații au vorbit despre sprijinul oferit Ucrainei și despre importanța continuării acestuia în viitor. La finalul evenimentului, participanții au fost invitați la vernisajul expoziției ,,Ucraina este…”, realizată de Jane Rozbitskaya, care a prezentat zece perspective identitare ale Ucrainei. Sărbătoarea s-a încheiat cu un program artistic susținut de grupul ,,Trio Hrin” din Remetea Mică, grupul ,,Zolotii Druzi” din Știuca, Gabriel Bilan din Lugoj și Anna Brechko din Ucraina.

Citiți în continuare…

Share This