Problemele cu gestionarea sistemului de garanție-returnare, în atenția deputatului UUR

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Cetățenii din mediul rural se confruntă cu dificultăți majore în recuperarea garanției pentru ambalaje, din cauza lipsei punctelor de colectare funcționale. Această situație, care îi descurajează în a mai recicla și îi privează de posibilitatea reală de a-și recupera banii, a fost subiectul interpelării, adresate ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

De la tribuna Parlamentului, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a evidențiat problemele grave pe care pe întâmpină Sistemul de Garanție-Returnare în zonele rurale. Situația creează o nedreptate pentru locuitorii din mediul rural, care plătesc garanția la achiziționarea produselor, fără a avea certitudinea că o vor recupera și subminează și eforturile de protejare a mediului.

Principiul de funcționare al acestui sistem, bazat pe plata unei garanții la furnizor sau vânzător, care poate fi recuperată la returnarea PET-ului pentru reciclare, s-a dovedit eficient. Rata lunară de reciclare a depășit în ultimele luni pragul de 50%, însă lipsa infrastructurii adecvate continuă să fie o problemă semnificativă în multe comunități rurale.

Deși sistemul de returnare este un pas important pentru educarea cetățenilor și protecția mediului, el suferă din cauza magazinelor care refuză să preia ambalajele și a aparatelor de reciclare nefuncționale. Aceste provocări pun în pericol dreptul cetățenilor de a-și recupera garanția plătită și generează un sentiment de frustrare în rândul acestora.

Nicolae-Miroslav Petrețchi  i-a solicitat ministrului Fechet să ofere un răspuns oficial clar și să ia măsuri concrete pentru a rezolva aceste probleme. Este esențial ca toți cetățenii, indiferent de zona în care trăiesc, să beneficieze de drepturile care le revin și să putem sprijini, în mod real, dezvoltarea economică sustenabilă.

Citiți în continuare…

Share This