Tradiții și obiceiuri de toamnă la ucrainenii din Valea Vișeului, județul Maramureș

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În satul Valea Vișeului, pe 28 septembrie, Filiala Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România, împreună cu organizația locală Valea Vișeului, a adus comunitatea mai aproape de rădăcinile sale prin desfășurarea acțiunii „Lușcinke”. Evenimentul, cunoscut ca „Despănușatul mălaiului”, este un ritual agricol de pregătire a porumbului pentru iarnă și o sărbătoare a sufletului ucrainean din România.

Sub soarele blând de toamnă, comunitatea s-a adunat, ca și altădată, să dea viață unei tradiții ce ne reamintește de forța și frumusețea legăturilor dintre generații. Curățarea știuleților simbolizează pregătirea gospodăriilor pentru iarnă si dă valoare de continuitate comunității. Cântecele tradiționale ucrainene și poveștile de viață au adus oamenii într-o atmosferă autentică tradițională, plină de căldură și solidaritate.

„Lușcinke” este despre muncă și despre sufletul colectiv al satului, despre valorile pe care le păstrăm vii prin gesturi simple și profunde. Evenimentul a arătat că tradițiile noastre trăiesc și astăzi, mai puternice ca niciodată. O comunitate unită nu se pierde niciodată și își păstrează vie identitatea.

Citiți în continuare…

Share This