O călătorie de documentare religioasă, pentru ucrainenii din Ulma

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Comunitatea ucraineană din Ulma a avut parte de o experiență spirituală și culturală deosebită, o călătorie de documentare religioasă, organizată, în perioada 21-22 septembrie, la inițiativa președintelui organizației locale UUR, Nicolae Ciocan, în colaborare cu Filiala UUR Suceava, condusă de Ilie Sauciuc. Grupul a vizitat locuri cu o semnificație aparte, atât din punct de vedere religios, cât și istoric, oferind participanților momente de liniște și regăsire.

În Alba Iulia, vizitatorii au descoperit două repere esențiale ale istoriei românilor: Catedrala Încoronării, martora unor evenimente decisive, și Cetatea Alba Carolina, un simbol al rezistenței de-a lungul celor două milenii. Fortificațiile sale ne reamintesc de castrul roman, Cetatea Medievală și impunătoarea cetate ridicată ulterior.

Grupul a împărtășit momente de liniște si reculegere la Mănăstirea Râmeț, unul dintre cele mai vechi așezăminte ortodoxe din Transilvania, construit în secolul al XIV-lea și la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Dumbrava, județul Alba, un loc de o frumusețe rară. De asemenea, au vizitat Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Recea, județul Mureș, renumită pentru arhitectura sa impresionantă. Cu toate că este construită recent, în 1991, aceasta este singura biserică din Europa al cărei interior este lucrat, în întregime, din mozaic.

În cea de-a doua zi, grupul a făcut un popas la Mănăstirea Prislop, locul de odihnă al părintelui Arsenie Boca, atracție spirituală majoră. Spre finalul călătoriei, participanții au vizitat Salina Turda, denumită și Poarta spre inima Transilvaniei, recunoscută drept una dintre cele mai impresionante atracții turistice din lume.

Nicolae Ciocan a mulțumit Uniunii Ucrainenilor din România, președintelui Nicolae-Miroslav Petrețchi și domnului Ilie Sauciuc, președintele Filialei UUR Suceava pentru sprijinul oferit în realizarea obiectivelor propuse în cadrul acestei activități.

Citiți în continuare…

Share This