Ucrainenii din vestul și nordul țării au avut un motiv special de sărbătoare, pe 29 septembrie, la Festivalul „De la Maramureș la Știuca”, unul dintre cele mai importante evenimente organizate de Filiala Timiș a UUR. Aflat la a IX-a ediție, momentul a adus împreună oameni dedicați culturii ucrainene, profesori, lideri locali și oficialități care au demonstrat că tradițiile și valorile comunității sunt mai puternice ca oricând.
Evenimentul a început cu o masă rotundă la Școala Gimnazială din Știuca, unde au participat președintele UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, secretarul general Liuba Irina Horvat, trezorierul Vasile Buciuta și președinta UUR Timiș, Maria Szabo Condrei. De asemenea, au fost prezenți primarul comunei Știuca, Vasile Bejerea, și un număr mare de profesori, directori de școli și lideri locali care susțin educația în limba ucraineană.
Directorii școlilor timișene, acolo, unde se predă limba ucraineană, care au contribuit activ la educația comunității au fost Anda Lungu Ursulescu- Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu”- Lugoj, Ionel Petrea- Școala Gimnazială Bârna, Ionel-Nicușor Antoni- Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Făget, Gabriela Sârbu- Școala Gimnazială Balinț și Emilia Obeadă- Școala Gimnazială Pietroasa.
Discuțiile s-au concentrat pe tema „Cultura și sportul în comunitatea ucraineană din Știuca”, prezentată de profesorii Nicolae și Valentina Benzar, care au subliniat importanța colaborării între școală, comunitate și autorități pentru a păstra identitatea culturală și a încuraja participarea activă a tinerelor generații.
Manifestarea a continuat cu tradiționalul spectacol de cântece și dansuri la Căminul Cultural, unde oficialitățile prezente la eveniment au adresat felicitări organizatorilor.
Președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, a evidențiat comunitatea din Știuca ca un veritabil exemplu de bune practici în ceea ce privește conservarea limbii, tradițiilor și culturii ucrainene. În discursul său, a subliniat că Știuca este un model de cum ar trebui să ne păstrăm tradițiile, cultura și limba maternă, colaborând strâns cu școala, biserica și administrația locală pentru a transmite acest tezaur generațiilor viitoare. Totodată, a felicitat conducerea școlii și reprezentanții Filialei Timiș pentru organizarea excelentă și pentru implicarea lor constantă în dezvoltarea comunității din această regiune.
Diplome de onoare au fost acordate tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea învățământului ucrainean, culturii și sportului în comuna Știuca, inclusiv membrilor RADA prezenți, președintei Filialei Timiș, Maria Szabo Condrei, primarului Vasile Bejerea și echipei de fotbal care a câștigat Campionatul Național de Fotbal al Ucrainenilor din România.
În fața Publicului au evoluat pe scenă grupul artistic ,,Moloda Nadia”- Lugoj, coordonați de profesorii Valentina Manzur și Gabriel Bilan, grupul vocal ,,Kedrovena”- Petroasa Mare, coordonați de prof. Maria Cubaș, solistul vocal Gabriel Bilan, apoi cei din localitatea Remetea Mică, grupul ,,Trio Hrin” și ,,Remeteanca”, coordonatori prof. Ana Hrin și Nicoleta Hrin. Din partea gazdelor au urcat pe scenă copiii ansamblului ,,Zoloti Druzii” din Știuca. În premieră au evoluat în fața publicului solista Mariusia Popovici din Timișoara și ansamblul ,,Sânziene Bănățene” din Giarmata, coordonați de coregraful Veronica Kretten.
Invitații de onoare ai festivalului, au fost grupul vocal ,,Veșnevei Sadoc” din Comuna Bocicoiul Mare, județul Maramureș. Sub atenta îndrumare a coordonatorului Mihai Bobriuc, grupul artistic este mesagerul culturii tradiționale de peste 10 ani și are o contribuție continuă la dezvoltarea și promovare folclorului ucrainean.
Festivalul „De la Maramureș la Știuca” a fost finanțat de Uniunea Ucrainenilor din România și reprezintă un simbol al angajamentului față de păstrarea și promovarea tradițiilor și culturii ucrainene în comunitățile din vestul României.