Situația trenurilor de călători pe ruta Salva – Vișeu de Jos – Sighetu Marmației

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Luni, 7 octombrie, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a adresat în Camera Deputaților o interpelare către Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, legată de o problemă urgentă care afectează comunitatea din Maramureș: riscul închiderii rutei feroviare Salva-Vișeu de Jos-Sighetu Marmației, singura legătură directă pe calea ferată între Sighet și Cluj.

Această rută este esențială pentru toți cei care se bazează pe tren pentru a ajunge la locul de muncă, la școală sau pentru a călători. Din păcate, începând cu anul viitor, riscă să fie închisă din cauza unor restricții tehnice legate de trenurile care circulă în prezent pe această linie.

Trenurile actuale de pe ruta feroviară Salva-Vișeu de Jos-Sighetu Marmației folosesc locomotive DA, care sunt prea grele pentru anumite podețe de pe traseu, considerate nesigure. Există însă soluții, precum înlocuirea acestora cu locomotive AM Desiro sau LDH, care sunt mai ușoare și pot circula fără probleme. Un test recent, efectuat pe această rută cu material rulant tip AM Desiro, a demonstrat că nu există dificultăți tehnice în menținerea circulației feroviare.

Nicolae-Miroslav Petrețchi  i-a atras atenția ministrului Grindeanu că sunt în joc nu doar mobilitatea cetățenilor noștri, dar și locurile de muncă ale angajaților CFR din zonă. Închiderea acestei rute ar afecta direct viața a sute de oameni care depind de tren pentru a-și continua activitatea zilnică.

Dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar de infrastructură provin dintr-un cumul perpetuat de-a lungul anilor, manifestat prin indiferență, lipsă de fonduri și viziuni strategice limitate. Toate aceste caracteristici negative au avut un impact semnificativ asupra transportului feroviar, ducând, în final, la închiderea mai multor rute de transport, iar scopul deputatului UUR este evitarea repetării situației pentru speța menționată.

În consecință, reprezentantul ucrainenilor în Camera Deputaților i-a cerut oficial ministrului Sorin Grindeanu să-i ofere un răspuns clar și să ia măsuri concrete pentru menținerea acestei legăturii feroviare esențiale Salva-Vișeu de Jos-Sighetu Marmației. Transportul feroviar trebuie să rămână o opțiune viabilă pentru toți cetățenii din Maramureș!

Citiți în continuare…

Albinuța nr. 29, octombrie, 2024

Albinuța nr. 29, octombrie, 2024

În această ediție, puteți citi: Poezia „Toamna” de Olha Zuber; povestea populară ucraineană „Regele Mazăre în orașul...

Share This