Municipiul Chişinău a găzduit sâmbătă, 5 octombrie, o serie de manifestări organizate cu ocazia Zilei Culturii Ucrainene în Republica Moldova. Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petreţchi, a participat la acest eveniment, la invitația președintelui Congresului Național al Ucrainenilor din Republica Moldova, Dmitrii Lecartev.
La deschiderea oficială a evenimentului au fost prezenți, de asemenea, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, Președintele Grupului parlamentar de prietenie Republica Moldova – Ucraina, Oazu Nantoi, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în Republica Moldova, doamna Daniela DiPierro, Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, doamna Nataliia Sirenko.
În discursul său, președintele UUR și vicepreşedinte al CMU pentru Europa de Est, deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi a adresat un mesaj de salut și recunoștință organizatorilor și participanților, subliniind că astfel de evenimente sunt extrem de importante pentru că permit identificarea şi discutarea unor teme de interes comun. De asemenea, președintele UUR a mulțumit autorităților moldovenești pentru sprijinul acordat comunității ucrainene din Republica Moldova.
Tot la Chișinău, Nicolae Miroslav Petreţchi a participat la o dezbatere cu tema ”Consolidarea comunităților locale pentru un viitor rezilient al R. Moldova”, în cadrul căreia s-a referit la necesitatea stimulării cooperării dintre administrațiile locale din România şi Republica Moldova şi a subliniat faptul că cele mai importante oportunități de dezvoltare le oferă apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, care este cel mai mare investitor în economia statului vecin.
“Din UE vin 81,5% din investițiile străine directe în economia moldovenească, Uniunea Europeană oferind multiple fonduri și împrumuturi nerambursabile, în toate domeniile, de la agricultură la servicii publice, de la energie electrică la mass media, de la infrastructura de transport la exportul produselor. Banii europeni sunt la un click distanță și e nevoie de o minimă experiență în scrierea de proiecte pentru a-i obține, iar Uniunea Ucrainenilor din România deține o amplă expertiză în scrierea proiectelor și este dispusă să o împărtășească”, a adăugat preşedintele UUR.
Nicolae Miroslav Petreţchi a menționat şi faptul că UUR are numeroase modele de bune practici în domeniu, a facilitat contacte directe între administrațiile locale din România și Ucraina, a generat împreună cu acestea proiecte cu fonduri europene în valoare de zeci de milioane de euro. Experiența UUR în domeniu poate fi relevantă pentru comunitatea ucraineană din R. Moldova, după modelul proiectelor europene facilitate de UUR, pe plan local, între România și Ucraina.
Preşedintele UUR a anunţat, de asemenea, că la sfârșitul lunii octombrie va avea loc un amplu Forum economic româno-moldo-ucrainean pentru afaceri și reconstrucție în Ucraina, unde UUR va prezenta, în detaliu, proiectele sale, în contextul în care acest forum va reprezenta o excelentă platformă practică de colaborare între UUR și comunitatea ucraineană din R. Moldova.
În același timp, Nicolae Miroslav Petreţchi s-a referit la importanța crucială a continuării parcursului european al Republicii Moldova, subliniind faptul că Uniunea Europeană asigură cel mai înalt nivel de protecție a drepturilor minorităților naționale, şi exprimându-şi convingerea că ucrainenii din Republica Moldova vor avea în Uniunea Europeană cel mai sigur spațiu al păstrării moștenirii lor identitare. Totodată, preşedintele UUR a amintit că ucrainenii din România au fost în avangarda eforturilor de apropiere a României de UE, au fost parte activă a acestui proces și a marilor decizii politice, s-au bucurat și se bucură pe deplin de beneficiile aderării.
“Şi cetățenii Republicii Moldova se pot bucura de Uniunea Europeană pe deplin, devenind parte a acesteia, fără a pleca de acasă, fără să caute o viață mai bună în marile capitale europene. Visul european poate fi construit în Republica Moldova, iar timpul ne va demonstra că visul european nu e cu nimic mai prejos decât visul european trăit în alte orașe occidentale. Noi, ucrainenii din România, ne bucurăm pe deplin de visul european, acasă, fără să ieșim din țară!”, a adăugat Nicolae Miroslav Petreţchi.
Preşedintele UUR a vorbit și despre șansa istorică pe care o au acum ucrainenii din R. Moldova, alături de ucrainenii din Ucraina, de a deveni parte a aceleiași mari familii europene. “Ne vom regăsi, împreună, toți ucrainenii din regiune, după multe decenii și secole de suferință, într-o Europă puternică și prosperă, un spațiu comun al păcii și dezvoltării. Pentru ucrainenii din România, Uniunea Europeană este deja acasă, iar beneficiile și oportunitățile pe care UE le oferă cetățenilor europeni sunt uriașe, de la pace și securitate, la bunăstare și nivel de trai ridicat”, a subliniat Nicolae Miroslav Petreţchi.
Preşedintele UUR a adăugat, de asemenea, că România este cel mai bun prieten și vecin al Ucrainei și al Republicii Moldova, statul român având o experiență recentă de integrare europeană şi fiind mai aproape de modelul cultural și spiritual al estului Europei. De aceea, Nicolae Miroslav Petreţchi consideră că sprijinul României a fost și este crucial pentru Ucraina și pentru Republica Moldova, mai ales acum, în plin război de agresiune în apropierea granițelor noastre. “Relația dintre România și Republica Moldova este la un nivel excelent, fără precedent, de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Sprijinul României pentru R. Moldova este necondiționat, în beneficiul tuturor cetățenilor R. Moldova, indiferent de etnie, limbă sau religie”, a subliniat preşedintele UUR.
În finalul discursului său, Nicolae Miroslav Petreţchi a afirmat, şi în calitatea sa de vice-președinte regional al Congresului Mondial al Ucrainenilor, că aprecierea unanimă în Congres este că, în această perioadă, comunitatea ucraineană din R. Moldova are o șansă istorică de a se apropia de Uniunea Europeană. “Ne-am bucura foarte mult dacă ucrainenii din R. Moldova o vor fructifica, iar noi îi așteptăm în Uniunea Europeană! Însă, nu se poate ajunge acolo decât dacă vor face alegerea istorică cu gândul la viitorul european al copiilor lor!”, a conchis preşedintele UUR.
Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Culturii Ucrainene în Republica Moldova au reunit numeroşi participanţi, oficialităţi din Republica Moldova, România şi Ucraina, reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale şi refugiaţi ucraineni. Delegația Uniunii Ucrainenilor din România, care l-a însoţit pe preşedintele UUR la Chişinău, a fost formată din: prim-vicepreşedintele UUR, Președintele Filialei Suceava, Ilie Sauciuc, Vicepreședintele UUR, Președintele Filialei București, Mihai Traista, Prim-vicepreședintele UUR, Bogdan Moisei, Secretarul General al UUR, Președintele Filialei Satu Mare, Irina-Liuba Horvat, Vicepreşedintele UUR, Ioan Recalo, Consilierul Superior al UUR, Costel Ilie, Consilierul UUR, Dumitru Stuleanec, Asistent Manager, Andreea Mirela Marza și Asistent Manager, Mihaela Nistor.