Festivalul de muzică și poezie religioasă ucraineană, ediția a VIII-a

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În perioada 12-13 octombrie 2024, Comitetul Filialei București a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat cea de-a VIII-a ediție a Festivalului de muzică și poezie religioasă ucraineană „Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul Tău, Preasfântă Fecioară”.

În deschiderea evenimentului, care a avut loc pe scena Teatrului Infinit, după intonarea imnurilor de stat ale României și Ucrainei, vicepreședintele Filialei București a UUR, Bohadan Moisei, a transmis salutul președintelui UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, și a vorbit despre importanța păstrării și promovării cântecului religios ucrainean. Apoi, preotul parohiei ucrainene din București, Vladimir Malcovici, a rostit o rugăciune, în cinstea Preasfintei Fecioare.

Pe scena Teatrului Infinit, au evoluat ansamblurile artistice ale Filialei București: Trupa de Teatru „Favorit” cu o scenetă religioasă, dedicată Sfintei Fecioare; Trupa Artistică „Edelveis Poesis”, Corul „Edelveis” și ansamblul de copii „Lastivka”. Toate ansamblurile au interpretat cântece dedicate Sfintei Fecioare. De asemenea, pe scenă au urcat poeți și actori bucureșteni, care au recitat poezii creștine în limbile ucraineană și română.

În a doua zi – 13 octombrie, Ansamblurile au participat la Hramul bisericii ucrainene „Acoperământul Maicii Domnului”, la eveniment fiind prezenți numeroși membri ai comunității ucrainene din capitala României, precum și refugiații din Ucraina.

Citiți în continuare…

Albinuța nr. 29, octombrie, 2024

Albinuța nr. 29, octombrie, 2024

În această ediție, puteți citi: Poezia „Toamna” de Olha Zuber; povestea populară ucraineană „Regele Mazăre în orașul...

Share This