Eveniment de excepție „Minorități Naționale – Cultură, Educație, Tineret”, organizat de UUR

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În perioada 25-27 octombrie 2024, Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), în parteneriat cu Ministerul Culturii, a organizat, la Sighetu Marmației, în județul Maramureș, un amplu eveniment intitulat „Minorități Naționale – Cultură, Educație, Tineret”, care a reunit aproximativ 150 de participanți din întreaga țară.

Prezent la deschiderea evenimentului, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, a vorbit despre sprijinul substanțial pe care statul român îl acordă minorităților naționale, subliniind faptul că România reprezintă un model de bune practici în protejarea drepturilor acestora, model care este preluat de tot mai multe state, iar Uniunea Ucrainenilor din România îl promovează în toate forurile internaționale în care este prezentă.

De asemenea, deputatul a făcut referire la pilonii fundamentali ai comunității ucrainene din România, respectiv cultura, educația, religia și tineretul, și a accentuat atenția deosebită pe care UUR o acordă evenimentelor culturale destinate tinerilor, cu scopul de a le transmite bogata moștenire culturală ucraineană. Domnia sa a mai vorbit despre importanța educației și despre eforturile UUR de a asigura un echilibru, care să contribuie la creșterea constantă a numărului de elevi care studiază limba ucraineană și care participă la olimpiadele și concursurile școlare organizate de Uniune.

În încheiere, Nicolae-Miroslav Petrețchi a menționat că, în ceea ce privește colaborarea cu tineretul, comunitatea ucraineană din România constituie un model pentru alte organizații din Europa și din lume. Uniunea Ucrainenilor din România oferă sprijin esențial pentru dezvoltarea tinerilor, inclusiv prin asigurarea de locuri gratuite de cazare și de oportunități de angajare.

Nu în ultimul rând, deputatul a subliniat cu mândrie că în cadrul comunității ucrainene din România activează cadre didactice și tineri remarcabili, care contribuie în mod esențial la promovarea și perpetuarea valorilor culturale ucrainene. De asemenea, acesta a exprimat recunoștința Uniunii față de partenerii care au sprijinit organizarea evenimentului, în special Ministerul Culturii, și a adresat felicitări Departamentului de proiecte al UUR, precum și tuturor celor implicați.

La eveniment au participat invitați de seamă, precum președintele Filialei Maramureș a UUR, Miroslav Petrețchi, vicepreședintele UUR, Ioan Herbil, inspectorul de specialitate pentru minoritatea ucraineană, Ana Maria Covaci, directorul Liceului Pedagogic „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației, Lucreția Semeniuc, reprezentantul Federației Comunităților Evreiești din România, Petru Ganț, vicepreședintele Forumului Democrat German din Vișeu de Sus, Alfred Fellner, președintele Uniunii Tineretului Ucrainean din România, Alexandru Mocernac, președinta Uniunii Femeilor Ucrainene din România, Mirela Ciucur, precum și membrii Consiliului UUR, Pintea Mariciuc și Serghei Stuleanic.

Prima parte a evenimentului a inclus o masă rotundă cu tema „Rolul culturii în educația minorităților naționale”, în cadrul căreia au fost abordate subiecte esențiale despre educație, identitate culturală și rolul profesorilor în promovarea culturii minoritare în școli.

Doamna Ana Maria Covaci, inspector de specialitate pentru minoritatea ucraineană, a vorbit celor prezenți despre rolul educației în limbile minorităților și importanța profesorilor în promovarea culturii minoritare în școli, iar doamna Delia Martineac, profesor de limba ucraineană, a subliniat importanța studiului limbii materne și impactul acesteia asupra performanței academice și profesionale. Ioan Herbil, vicepreședintele UUR și conferențiar universitar, a prezentat rolul simbolurilor culturale (precum Taras Șevcenko, Ivan Franko, Olha Kobyleanska, Lesea Ukrainka) în consolidarea comunității ucrainene și a evidențiat contribuția minorităților la multiculturalismul din România, iar Lucreția Semeniuc, directorul Liceului Pedagogic „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației, a vorbit despre modalitățile de îmbunătățire a experienței educaționale a elevilor ucraineni integrați în sistemul de învățământ românesc.

A doua parte a mesei rotunde s-a concentrat pe tema „Tradiții Etnice în Era Digitală”, cu accent pe promovarea drepturilor etnicilor minoritari, în contextul avansului tehnologic, pe rolul mass media și patrimoniului cultural în transmiterea tradițiilor, dar și pe importanța implicării tinerilor în promovarea dialogului intercultural.

Alexandru Mocernac, președintele Uniunii Tineretului Ucrainean din România, a moderat prima sesiune, subliniind nevoia de colaborare între minoritățile naționale, pentru a proteja și promova drepturile etnice, și a explicat cadrul legislativ și instituțional din România.

Fabian Popovici, consilier UUR, a moderat a doua secțiune a mesei rotunde, care a avut ca principală temă de discuție importanța tehnologiei în promovarea tradițiilor și a culturii în era digitală.

Evenimentul s-a încheiat cu un workshop interactiv, în cadrul căruia tinerii au identificat modalități inovatoare prin care tradițiile etnice pot fi promovate și valorificate în contextul noilor tehnologii, întărind astfel conexiunile dintre tradiție și modernitate.

Citiți în continuare…

Share This