Concursul de Interpretare a Cântecului Ucrainean, ediția a IX-a, la Știuca

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Pe 24 octombrie, Școala Gimnazială din Știuca, împreună cu Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România, a organizat una dintre cele mai așteptate competiții școlare, la care au participat peste 50 de elevi ucraineni din unitățile de învățământ în care se predă limba ucraineană maternă.

Concursul de Interpretare a Cântecului Ucrainean s-a desfășurat la căminul cultural din localitate, spațiu care s-a dovedit neîncăpător pentru elevii, profesorii și părinții prezenți la cea de-a IX-a ediție a evenimentului. La mult așteptata competiție județeană, din partea Filialei UUR-Timiș, au fost prezenți prim-vicepreședinții Mihaela Bumbuc și Vasile Drozd, reprezentanta Organizației de Femei, Bianca Hînda, reprezentantul Organizației de Tineret, prof. Gabriel Bilan și președintele Organizației locale din Dagomirești prof. Maria Bejerea. Din partea gazdelor au fost prezenți directorul școlii, prof. Nicolae Benzar, prof. Valentina Benzar, prof. Mioara Cinar, prof. Mariana Cubaș, prof. Maria Holovciuc, iar din orașul Lugoj, prof. Violeta Manzur.

Concursul a fost împărțit în patru secțiuni, pe cicluri școlare și instrumente muzicale, iar cântecele au fost interpretate în limba ucraineană, cu sau fără acompaniament. Juriul, format din profesorii Nicolae Benzar, Ioana Turcin, Maria Bejerea și Ana Bereghi, a punctat, pe lângă interpretarea artistică, prezența scenică și autenticitatea costumelor populare specifice etniei noastre.

În alocuțiunile rostite pe scenă, reprezentanții Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Timiș, au subliniat faptul că, prin organizarea acestei competiții sub forma unui spectacol artistic, se dorește promovarea tradiției, a culturii și nu în ultimul rând, a limbii noastre materne. Acest concurs este considerat esențial pentru păstrarea identității noastre, transmiterea folclorului ucrainean și, totodată, pentru identificarea talentelor în rândul tinerei generații din Banat. 

Uniunea Ucrainenilor din România susține financiar toate activitățile cultural- artistice ale membrilor săi, la nivel local, județean sau național, iar educația copiilor care studiază limba ucraineană este o prioritate pentru aceasta. La această competiție s-au înscris copii de la unitățile de învățământ din localitățile: Știuca, Dragomirești, Bethausen, Darova și Petroasa Mare. Pe lângă aceștia, au mai concurat tineri din unitățile de învățământ din Lugoj, precum:  Școala Gimnazială ”Anișoara Odeanu”, Școala Gimnazială de Muzică ”Filaret Barbu” și liceeni de la secția de limba ucraineană a Liceului Teoretic ”Iulia Hasdeu”.

Citiți în continuare…

Clopotel 210, octombrie 2024

Clopotel 210, octombrie 2024

În această ediție, puteți citi:  povestirea „A venit toamna” de Oksana Neamciuc; – povestirea „Broscuță...

Share This