La Gura Humorului, memoria Olgăi Kobyleanska a fost onorată cu respect și admirație într-un eveniment organizat de Filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, pe 27 noiembrie.
Comemorarea celebrei scriitoare ucrainene, originară din Bucovina, a fost un prilej de cinstire a personalității sale și de reafirmare a valorilor culturale ale comunității ucrainene, o inițiativă prin care legătura cu trecutul devine fundamentul identității etnice și un sprijin pentru viitor. Olga Kobyleanska rămâne o sursă de inspirație, simbolizând unitatea și dialogul dintre culturile care conviețuiesc armonios în Bucovina.
Evenimentul a început cu un moment solemn de depunere a coroanelor de flori, un gest de recunoștință adus din partea președintelui Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petrețchi, a președintelui UUR Suceava Ilie Sauciuc, a Primăriei orașului Gura Humorului, prin primarul Marius Ursaciuc, și din partea Consiliului Local.
În continuare, o slujbă de pomenire a fost oficiată de trei preoți greco-catolici- pr. Ionuț Ursuleac, paroh de Cacica și protopop de Bucovina, pr. Vasile Stoica, paroh de Sadău și pr. Nicolae Nicolaișen, preot pensionar, însoțiți de răspunsurile liturgice oferite de corul din Cacica, sub îndrumarea cantorului Emil Solcan.
Respectul față de memoria scriitoarei a fost întregit de prezența fotografului Iarema Oneșciuc, care, de peste două decenii, surprinde momente din evenimentele dedicate Olgăi Kobyleanska, inclusiv prin expoziția sa impresionantă, găzduită anul trecut la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina.
Comemorarea a reprezentat un omagiu adus unei figuri marcante, o sărbătoare a unității culturale și a curajului intelectual pe care Olga Kobyleanska le întruchipează. Evenimentul reconfirmă importanța păstrării tradițiilor și culturii în comunitățile ucrainene din Bucovina, pentru ca acestea să rămână vii și relevante, punți între trecut și viitor.