Festivalul de Colinde, Datini și Obiceiuri Ucrainene, ediția a VIII-a, la București

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Colindele, aceste imnuri care poartă în ele lumina Nașterii Domnului, sunt ecouri ale întrupării lui Hristos care răsună de mai bine de două milenii. Ele ne vorbesc despre pacea cerească, despre speranța ce se naște în sufletul fiecărui creștin și despre bucuria care învinge întunericul.

Sărbătorile de iarnă ne întorc mereu la datinile și obiceiurile strămoșești, repere ale identității noastre colective, valori neprețuite pe care suntem datori să le păstrăm vii și să le oferim, cu grijă, generațiilor ce vin.

Anul acesta, Filiala București a Uniunii Ucrainenilor din România a scris un nou capitol în sărbătorirea tradițiilor ucrainene, pe 19 ianuarie, în intimitatea și frumusețea sălii Teatrului “Infinit”, unde a organizat cea de-a VIII-a ediție a Festivalului de Colinde, Datini și Obiceiuri Ucrainene.

Evenimentul a fost deschis de prim-vicepreședintele UUR, Bogdan Moisei, alături de președintele Filialei București, Mihai Traista, care a transmis mesajul președintelui Uniunii, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi. Acest moment a dat tonul unei sărbători pline de emoție, în care trecutul și prezentul s-au întâlnit într-un dialog al armoniei.

Festivalul a debutat cu piesa de teatru „Prințesa iernii,” pusă în scenă de Trupa „Favorit” din cadrul Teatrului „Ivan Franko” al Filialei București, sub îndrumarea regizoarei Cristina Djamalaha. În continuare, colindele au umplut sala de lumină și căldură prin vocile Ansamblurilor Artistice „Edelveis” și „Lastivka,” coordonate cu pasiune de Tatiana Afanasieva, alături de trupa artistică a studenților de la secția de limbă ucraineană a Universității din București și de Trupa „Septima.”

Fiecare interpretare a fost o manifestare a sufletului ucrainean, a legăturii dintre generații și a bogăției culturale a comunității.

Citiți în continuare…

Share This